Започнаха масови атаки срещу Windows XP

В интернет плъзнаха предложения за инсталиране на фалшив софтуер за Windows XP, целящ да зарази и измами потребителите

В интернет плъзнаха предложения за инсталиране на фалшив софтуер за Windows XP, целящ да зарази компютрите

Над 300 милиона компютъра по целия свят все още работят под управление на Windows XP – 13-годишната операционна система, която тази седмица излезе в пенсия.

Както се очакваше, след 8 април кибер престъпниците предприеха масови атаки срещу потребителите на XP. Те прилагат различни тактики в опитите си да заразят компютрите на жертвите със зловреден софтуер, пише британският The Telegraph.

В популярни сайтове като YouTube и Facebook се разпространяват линкове, които подмамват потребителите да свалят софтуерни ъпдейти, антивируси и други програми за Windows XP. Разбира се, това са фалшиви продукти, създадени с цел да заразяват и мамят потребителите.

Когато проникнат в системите под управление на Windows XP, тези програми показват изскачащи прозорци с банери и оферти за покупка на други програми, които уж премахват вируси в РС-то. Дори и компютрите им да не са заразени, много потребители купуват подобни мошенически програми, които не правят нищо добро, а напротив – водят със себе си допълнителни проблеми.

В някои случаи потребителите са насочвани към онлайн проучвания, където се изисква въвеждане на лични данни като име, телефонен номер и адрес, за да бъде свалено приложение, което уж ще изчисти компютъра от вируси.

Ето защо потребителите на XP не бива да кликат на подозрителни линкове и да свалят програми от съмнителни източници. Много от легитимните антивируси, които продължават да получават ъпдейти за Windows XP, също могат да блокират зловредните приложения.

Коментари по темата: „Започнаха масови атаки срещу Windows XP”

добавете коментар...

  1. Иван

    Какво ми хвалите Ubuntu, Kubuntu и всякакви други UNIX бози със графичен интерфейс… Ако ще ползвате UNIX базирана операционна система, по-добре да е без GUI! В противен случай Windows-а си е супер! А ако си кретен и на Linux дистрибуция да си пак ще ти изкачат pop-up-и с тези бози като Ubuntu…

  2. митове и легенди

    win xp е все още достатъчно приличен и със спазване на няколко прости правила не е чак толкова ужасно опасен. Няколко съвета – тук – “https://nethelpforums.net/viewtopic.php?f=23&t=818”

  3. Гаро

    Съчуствам ти колега, но който има желание, дори и програмата му да няма версия за линукс, все ще намери алтернатива на своята програма. По-добре се научете да работите на безплатни програми, за да не плащате. Има много сайтове затова, но ако не сте ги видяли още, ето списъка тука: http://www.linuxalt.com

  4. Аз

    Съгласен съм и с тримата, които са се изказали по-долу. Обаче, какво да правя като ми се налага да работя с продукти, които нямат версии за Linux? Особено, когато става въпрос за работа в колектив. И колкото и да ме е яд на Майкрософт, ползвам им операционните системи. Просто нямам избор. Те, изедниците от Майкрософт, отлично знаят за този проблем и затова са толкова нагли и безпардонни.

  5. ГелеРод

    Ми аз не знам ‘що хората толко ги е страх от Linux. Той си работи, има безплатен офис и безброй други програми. Примерно Kubuntu всеки може да си качи, интерфейса е ЧУДЕСЕН, незнам какъв ни е проблема.
    Връзки: http://www.kubuntu.org/

  6. Иван

    Този сайт и тази статия е една от атаките срещу крехките мозъци на хората ползващи боклуците на Майкрософт.

  7. :)

    Защо ли това не ни учудва, както всъщност и не би трябвало да се питаме, кой натисна спусъка за разстрела на собственото чедо 🙂

    Учудващо е обаче, колко дълбоко е вкоренена зависимостта от M$, че корпоративните потребители почти безропотно да продължава да търпят тези издевателства на монополиста. Маркетингът на страха е сковал в зародиш всеки помисъл за алтернативи, но пък който е посмял да предприеме стъпката, не е съжалявал.

Коментар