Японски гиганти се обединяват в бизнеса с чипове

Съвместното предприятие Fujitsu и Panasonic ще заработи през есента на настоящата година

Съвместното предприятие Fujitsu и Panasonic ще заработи през есента на настоящата година

Японските гиганти Panasonic и Fujitsu договориха съвместна разработка на чипове, предаде Ройтерс. Двете компании ще създадат джойнт венчър, за който се знаеше още от началото на 2013 г.

Съвместното предприятие ще заработи през есента на настоящата година. В проекта ще бъдат инвестирани 50 млрд. йени (около $490,9 млн.), като Fujitsu ще участва с 20 млрд. йени, а Panasonic – с 10 млрд. йени. Останалата сума ще осигури Банката за развитие на Япония.

Очаква се Panasonic и Fujitsu да привлекат в съвместното предприятие около 3000 изследователи, разработчици и инженери. По-рано се появиха информации, че джойнт венчърът ще проектира чипове за HPC системи и клауд инфраструктури, визуални и графични продукти, както и схеми за безжични мрежи.

Двете компании се обединяват, за да намалят разходите и да ускорят пускането на продукти от ново поколение на пазара. Предполага се, че съвместното предприятие ще се занимава само с разработка, докато производството на чиповете ще бъде възложено на външни изпълнители.

Коментар