Топ 150 на компаниите в Силициевата долина

Излезе новият рейтинг на 150-те най-големите компании в Силициевата долина. Както се очакваше, класацията на San Jose Mercury News се оглавява от Apple. Компаниите са класирани по показатели за последните четири финансови тримесечия. За много от тях този период съвпада с календарната 2013 г.

Рейтингът Топ 150 класира компаниите от Силициевата долина по финансови показатели за последната година

Рейтингът Топ 150 класира компаниите от Силициевата долина по финансови показатели за последната година

Apple е начело с продажби в размер на $174 млрд., което е с 6% повече спрямо предходната финансова година. След нея се нареждат HP с приходи от $112 млрд. и Google с $60 млрд. Челната петица затварят Intel ($53 млрд.) и Cisco ($48 млрд.).

Apple води и по показателя печалба. Компанията от Купертино е постигнала $37 млрд. през последната финансова година, което е повече от печалбите на HP, Google, Intel и Cisco взети заедно.

Прави впечатление изкачването в рейтинга на Facebook – от 16-то място през 2012 г. компанията на Марк Зукърбърг вече е 11-та. Приходите на социалната мрежа възлизат на почти $8 млрд. през миналата година.

Най-голям обаче е прогресът на производителя на електромобили Tesla Motors. Компанията е увеличила приходите си със 387% до $2 млрд., което я извежда на 39-та позиция, докато година по-рано заемаше 81-во място.

Коментар