Холандия тества светеща „умна” магистрала

Холандски репортери, участвали в тест драйв по новия път, разказват за приказно преживяване

Холандски репортери, участвали в тест драйв по новия път, разказват за приказно преживяване

Холандия тества „интелигентна” светеща магистрала по идея на дизайнера Даан Роозегарде. Светло-поглъщащи пътни маркировки светят в тъмното и заменят стандартното улично осветление по един 500-метров участък.

Целта на умната автомагистрала е да се направят по-устойчиви и сигурни пътища чрез използване на интерактивни светлини, интелигентна енергийна система и интелигентни пътни знаци, които се адаптират към специфичните условия на движение, съобщи GreenTech.bg.

За да светят в тъмното, пътищата се третират със специален фото-луминизиращ прах, който прави уличното осветление ненужно. Прахът се „зарежда” от слънчевото греене през деня и може да свети в продължение на до 10 часа през нощта.

Холандските репортери, които вече са взели участие в тест драйв по новия път, казват, че това е преживяване като в приказка.

Роозегарде бил осенен от идеята, докато един ден седял в колата си и гледал пътищата, удивлявайки се колко много пари се харчат за тях. Той се запитал как ли би изглеждал пътят на бъдещето и започнал да си представя разни технологии, които „излизат от компютърния екран” и стават част от ежедневната ни реалност.

Коментари по темата: „Холандия тества светеща „умна” магистрала”

добавете коментар...

  1. читател

    Другото е – предното стъкло на автомобила да подобрява видимостта на пътя.

Коментар