Samsung се откъсва при смартфоните

Корейският гигант Samsung увеличи дела си на пазара за смартфони, сочи проучване на TrendForce. Благодарение на широката гама от устройства в средния и ниския клас, делът на компанията е нараснал от 31,8% през четвъртото тримесечие на 2013 г. до 34,9% през първото тримесечие на текущата година.

Водещите китайски производители демонстрират най-добри резултати на пазара за смартфони

Водещите китайски производители демонстрират най-добри резултати на пазара за смартфони

Второ място държи Apple, но при нея се наблюдава сериозно отстъпление – пазарният й дял е намалял от 19,4% до 13,6%. Анализаторите очакват по-нататъшно отслабване на позициите на Apple, докато не излезе нов модел на iPhone, който се очаква през втората половина на 2014 г.

Като цяло, производителите на смартфони са продали общо 266,9 милиона устройства през първото тримесечие на годината, което е увеличение от 1,13% спрямо предходното тримесечие. Ръстът се дължи основно на развиващите се пазари и Китай, както и на навлизането на 4G устройства.

Водещите китайски производители демонстрират най-добри резултати. В частност, пазарните дялове на Lenovo, Huawei и Xiaomi достигат съответно 7,5%, 5,2% и 4%, в сравнение с 4,3%, 4% и 3,2% през четвъртото тримесечие на 2013.

Lenovo-Motorola вече заема трето място на световния пазар, Huawei е на четвърто, а Xiaomi държи седма позиция. Между тях се вместват LG на пето място и Sony на шесто. В Топ 10 попадат още китайските Coolpad, ZTE и Gionee.

Коментар