Лаптоп, ползван от Клинтън, продаден за над $60 000

Бил Клинтън пише първия си президентски имейл до астронавта Джон Глен (снимка: AFP/The WhiteHouse/Handout)

Бил Клинтън пише първия си президентски имейл до астронавта Джон Глен
(снимка: AFP/The WhiteHouse/Handout)

Лаптопът, от който Бил Клинтън изпрати първия си президентски имейл през 1998 г., беше продаден в онлайн търг за сумата от 60 667 долара. Това е моделът Toshiba Satellite, който Клинтън бе взел назаем, за да напише имейл на астронавта Джон Глен, предаде NDTV.

Лаптопът е бил собственост на Робърт Дарлинг, учен от Белия дом, който го дава на Клинтън, след като президентът научил от НАСА, че Джон Глен иска да си общува с него по е-поща.

Глен всъщност е американски сенатор, който сбъдва мечтата си да лети в Космоса. През ноември 1998 г. той участва в 9-дневна мисия с Дискавъри, по време на която е поискал да напише имейл на Клинтън. В същото време президентът бил със  семейството и приятели в дома си в Арканзас.

„За първи път пиша на президент от космоса и може би за първи път получавате имейл директно от орбитален космически кораб”, пише Глен до Клинтън в един от най-известните в историята имейли.

Клинтън веднага изразил готовност да си пише с Глен, но в момента нямал подръка компютър. Тогава Робърт Дарлинг предложил да помогне, като предоставил на президента на САЩ своя лаптоп Toshiba с достъп до имейл акаунт в AOL.

По-късно Клинтън признава, че принципно не е ползвал е-поща, заради съображения за сигурност, но в случая с Глен направил изключение. Той също така изпращал съобщения до американските морски пехотинци и моряци по време на Коледа.

През 2000 г. Дарлинг продал лаптопа, но преди това копирал на дискета комуникацията между президента на САЩ и Джон Глен. Тези дни лаптопът беше продаден в бостънския RR Auction за сумата от 60 667 долара, но името на купувача не се съобщава.

Коментар