Google тества LTE с въздушни балони

Google започна тестове за предаване на данни по проекта Loon в лицензирания честотен диапазон, в частност LTE, съобщи ubergizmo.com. Въздушнни балони, разположени в стратосферата, осигуряват интернет със скорост 10 Mbps в отдалечени райони.

Въздушнни балони осигуряват интернет със скорост 10 Mbps в отдалечени райони

Въздушнни балони осигуряват интернет със скорост 10 Mbps в отдалечени райони

Аеростатите се управляват чрез въздушни потоци и слънчева енергия, като за целта Google е разработил сложни алгоритми и модели за предсказване на траекторията, които отчитат множество фактори.

Тестовете се провеждат в пустинята Невада, на 160 километра от малкото градче Карлин. Компанията е получила разрешение за изпитания в лицензирания диапазон от Федералната комисия по комуникации (FCC).

Google използва два блока честоти за мрежи от четвърто поколение LTE. По този начин се решава потенциалният проблем с интерференцията.

Използването на LTE честоти от балоните на Google може да предизвика съпротива от мобилните оператори и регулаторите в различни страни. Засега обаче няма яснота дали Project Loon ще влезе в етап на комерсиална експлоатация.

Коментари по темата: „Google тества LTE с въздушни балони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тези знаят ли, че хелият на земята е ограничен и не се произвежда, и като свърши, повече няма и никога няма да има? Ще свърши до 20 години, а се е натрупвал 5 милиарда години.

Коментар