Шведски политици подкрепят торентите

Шведската партия на зелените поддържа открито дейността на популярния торент сайт The Pirate Bay, става ясно от публикации в интернет с източник блога TorrentFreak.

Ако Карлсон, един от 19-те зелени депутати в парламента, прокара в два местни вестника мнението, че борбата с нелегалния обмен на файлове е обречена на неуспех. Според него, в резултат на мерките срещу Pirate Bay, който беше обвинен от властите в нарушение на авторските права, потребителите ще станат анонимни, а файловете ще се предават кодирани.

Партията на зелените настоява за легализация на обмена на файлове с некомерсиална цел и поде кампания “Освободете файловете”. Подобна дейност не е кражба, тъй като не лишава никого от възможността да ползва продукта, е мнението на шведските политици застъпници на торентите.

Нещо повече, зелените приканват към примирение с обективната реалност на мрежите за файлов обмен и не са съгласни с аргументите, че торените пречат на притежателите на авторски права да печелят парите, които искат.

От няколко години властите в Швеция се опитват да се справят с The Pirate Bay. Порталът беше създаден от група активисти, борещи се срещу копирайта. Наскоро прокуратурата поиска глоба от 188 000 долара за администраторите на сайта и изземване на компютрите им, като в най-лошия случай ги грози и затвор.

Предполага се, че The Pirate Bay заработва милиони долари годишно от реклама. В същото време сайтът ползва чужда интелектуална собственост – музика, филми и програми, чрез която постига комерсиалните си цели, без разрешението на притежателите на авторските права.

Самите сървъри на The Pirate Bay не съхраняват материали с нарушени авторски права. Сайтът само дава връзки към множество торент файлове. Аудиторията на The Pirate Bay възлиза на около 10 милиона души.

Коментар