Бразилия приема „интернет конституция”

Дилма Русеф инициира глобална конференция, на която ще представи новия законопроект за интернет

Дилма Русеф инициира глобална конференция, на която ще представи новия законопроект за интернет

Бразилия не се шегува, когато става въпрос за сигурност в интернет, особено след скандала с подслушването от страна на NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ).

Сенатът на страната единодушно прие законопроект, който гарантира неприкосновеността на личния живот на потребителите на интернет и равния достъп до глобалната мрежа, съобщи softpedia.com.

Наречен „Интернет конституция”, новият набор от закони е създаден в отговор на скандала с подслушването. Изтеклите документи, огласени от Едуард Сноудън, показват, че NSA e шпионирала бразилските граждани и компании, вкл. държавната петролна компания Petrobras. Освен това списъкът с цели на агенцията включва бивши и настоящи президенти на страната, което принуди държавният глава Дилма Русеф да откаже дипломатическо пътуване до САЩ.

Новият законопроект насърчава свободата на информацията и снема от доставчиците на услуги отговорността за съдържанието, публикувано от потребителите, за разлика от действащите закони в други страни, вкл. САЩ. Все пак компаниите трябва да се подчиняват на съдебни решения, за да бъдат премахнати обидни материали.

В законопроекта обаче не намира място първоначалната идея компаниите да изграждат центрове за данни и да съхраняват само данни за потребителите само в Бразилия, за да се избегне достъп до информацията от страна на NSA.

Правителството ще настоява компаниите, които събират данни от бразилските акаунти, да се подчиняват на местните закони за защита на данни, дори ако информацията се съхранява на сървъри в други държави.

Предстои Дилма Русеф да подпише закона, който ще бъде представен на глобална интернет конференция с участието на много други държави. Германия е един от най-големите съюзници на Бразилия в усилията за приемане на резолюция на ООН по отношение на свободата на интернет.

Участниците в конференцията, която ще се проведе тази седмица, ще обсъждат киберсигурността и начините за запазване на неприкосновеността на личния живот и свободата на изразяване в интернет.

Русия, Китай, Таджикистан и Узбекистан вече сте изпратили съвместно предложение с искане ООН да разработи кодекс за поведение в интернет. Интересна ще бъде позицията на САЩ, като се има предвид, че техните действия са причината за провеждане на тази конференция.

Коментари по темата: „Бразилия приема „интернет конституция””

добавете коментар...

  1. GlobalLeader

    Съдебното решение е тежка, тромава и често недостъпна процедура за премахване на обидни материали. Трябва да има отговорност и за цензуриране на мнения от монополисти, и нецензуриране при поискване без съдебно решение. Виждам два вида компании – такива, които премахват всичко, което може да им създаде проблеми – т.е. цензурират повече, отколкото трябва, и такива, които не премахват очевидно обидни материали, за да си въртят рекламите и да печелят.
    Трябва да се въведе критерий за пазарен дял на компаниите и ако те имат господстващо или монополно положение на пазара, за тях да важат закони против цензурата като право на отговор и равноправно участие.

Коментар