Ромското обучение ще отсее десет ИТ експерта

Десетима от най-напредничавите роми ще придобият експертни компютърни умения в края на започналото днес ИТ обучение. Занятията ще се проведат на четири етапа, като първоначално в тях ще се включат 80 роми на възраст от 16 до 30 години и от различни селища на страната, стана ясно на събитие в подлеза на столичното НДК. От разположения там Българо-корейски интернет център беше осъществена видеоконферентна връзка с подобни центрове в градовете Лом, Монтана, Дряново, Благоевград и Стара Загора, в които ще се разгърне обучението.
Първата фаза на проекта „иИнтеграция на малцинствени групи”, финансиран от Отворено общество, предвижда 40 учебни часа и е насочена към придобиване на базови компютърни умения. На втория етап, в продължение на 60 часа ромите ще придобиват по-специализирани знания, а на третия етап ще бъдат сертифицирани по международно признати програми като IT Card или ECDL.
Най-изявените роми ще преминат четвърта фаза с продължителност 100 часа за придобиване на експертни компютърни умения.
“За първи път в България ще бъдат използвани възможностите на информационните технологии за приобщаване на ромите в информационното общество”, заяви при откриване на проекта председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков. Поздрав към участниците в програмата отправи заместник-министърът на труда и социалната политика Баки Хюсеинов.
Част от успешно преминалите обучението ще се срещнат с бъдещи работодатели и евентуално ще започнат тримесечна стажантска  програма в ИТ сферата.

по темата: „Ромското обучение ще отсее десет ИТ експерта”

добавете коментар...

  1. някой си

    Дааам,
    Ромите ще ги сертифицират по международни стандарти, а в университетите ще се учим на глупости!

Коментар