Виваком ще инвестира 2 млн.лв. в социални проекти

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком, посочи образователните инициативи като акцент в корпоративната социална отговорност на компанията

Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Виваком, посочи образователните инициативи като акцент в корпоративната социална отговорност на компанията

Виваком съсредоточава дейностите си по корпоративна социална отговорност в няколко направления – образование, спорт, професионална реализация, благотворителност и култура, обединени под шапката на VIVACOM Fund. Акцентът пада върху образователните инициативи, съобщиха представители на компанията на среща с медиите. Тази година фондът ще инвестира 2 млн. лв. в социалноангажирани проекти.

За първи път у нас, съвместно с Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България, Виваком осъществява пилотен проект за иновативно преподаване на математика и информатика в училищата. Достъпът до онлайн платформата VIVA Cognita е безплатен достъп за всички ученици в страната.

Главната цел на платформата е да насочи децата към точните науки, да помогне в усвояването им с помощта на компютрите и новите технологии и да насърчи изявата им чрез разнообразни състезания и конкурси. Наред с това, VIVA Cognita стимулира учителите да използват иновативни методи за преподаване и да развиват извънкласните форми на обучение.

Освен образователни инициативи, Виваком реализира и редица благотворителни каузи. Най-успешната сред тях до момента е Операция „Жълти стотинки” в полза на изоставени деца, настанени в домове за временно отглеждане от семеен тип (т.нар. „Малки къщи”).

През 2014 г., като логично продължение на тази кауза, Виваком ще проведе дарителска инициатива в подкрепа на защитените жилища на Фондация за социална промяна и включване. Жилищата осигурят временен подслон на младежи, навършили 18 години и напуснали домовете за сираци. В тях младите хора придобиват социални умения и подкрепа в намирането на работа.

Всяка година Виваком дава шанс на мотивирани студенти да станат част от стажантската програма, която се провежда през летните месеци във всички направления на телекома. За последните три години през програмата са преминали близо 300 стажанти.

Сериозно внимание Виваком обръща и на спорта. За първи път тази година нашата страна е домакин на Европейското световно първенство по спортна гимнастика, чийто генерален спонсор е мобилният оператор.

Друга област, в която Виваком инвестира, е културата. В тази връзка телекомът развива своя проект VIVACOM Art Hall, където гостуват както световноизвестни артисти, така и талантливи млади българи. В момента в пространството за съвременно изкуство и култура в Телефонната палата могат да бъдат разгледани произведенията на американския фотограф Бен Ритър.

Коментар