Apple ще показва 3D холограми във въздуха

Чудатостите от научната фантастика след време стават реалност. Това е на път да се случи и с холограмните обемни изображения, показвани във въздуха, каквито сме виждали в Междузвездни войни и други фантастични филми.

Apple е подала заявка за патент на устройство, което визуализира триизмерни изображения във въздуха и нещо повече – позволява взаимодействие с тях с помощта на жестове.

Разработката се нарича „Интерактивна триизмерна система за изображения” и ще позволи на потребителите не само да възприемат 3D картина, но и да се докосват до нея. Патентът описва технология за холографска проекция.

Оптичната система „въздушен дисплей” използва параболични огледала или лещи, които са ключов компонент в триизмерното проектиране на изображенията. Холограмата ще се генeрира от инфрачервена лазерна система с вградени датчици, които могат да разпознават и съхраняват в паметта жестове, с помощта на които ще се обновяват изображенията.

Подобно взаимодействие на проектирано изображение и човек се реализира от механизъм за тактилно управление. Технологията поставя нов етап в развитието на интерактивността, при който зрителят завърта, мащабира и контролира 3D обектите, създавани от лазерната система.

Благодарение на изображенията, получени от иновативния дисплей, хората ще могат да видят във въздуха своите събеседници, без да използват специални очила.

Apple не е първата компания в света, която разработва подобна технология за 3D холограми. През 2011 г. Microsoft Research разкри технологията Vermeer, способна да създаде оптична илюзия, която се представя на зрителя като пространствен модел.

Концепцията на Microsoft бе превърната в реално изживяване с помощта на параболични огледала и светлина от проектор, в резултат на което демонстрираните обекти също притежаваха интерактивност, реагирайки на определени движения.

Коментар