Стартира е-услуга за строителния бранш

Новата е-услуга ще обслужва операторите на строителни продукти

Новата е-услуга ще обслужва операторите на строителни продукти

Дирекция „Правила и норми за проектиране и строителство” ще информира електронно за стандартите за строителни продукти, съобщи Министерство на инвестиционното проектиране.

Услугата ще предоставя информация относно националните изисквания, приложими за предвидената употреба на всеки строителен продукт, и националните технически правила и разпоредби по отношение на основните изисквания към строежите.

Дирекция ПНПС е бенефициент по Оперативна програма „Административен капацитет 2007-2013 г.” (ОПАК 2007 – 2013) с приоритетна ос „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”. Е-услугата ще обслужва операторите на строителни продукти: производители, вносители и дистрибутори, органите за надзор и националните контролни органи.

Предвидена е възможност за електронно разплащане на услугата, като таксите ще се събират в системата на Министерство на регионалното развитие и Министерство на инвестиционното проектиране и от областните управители, съобщиха от Дирекция ПНПС.

Ще бъде осигурен достъп до няколко електронни регистъра: на националните нормативни актове за проектиране, изпълнение и контрол на строежите; на националните изисквания за влагане на строителните продукти в строежите в зависимост от тяхната употреба; на националните нотифицирани и оправомощени лица за оценяване на строителни продукти и издадените от тях сертификати и протоколи; и на интернет страниците на звената за контакти относно продукти в строителството на другите държави-членки на ЕС.

Коментар