Microsoft подготвя Windows като услуга

Microsoft е в процес на придвижване на всички свои водещи платформи към абонаментен модел. Пакетът Office вече се предлага като услуга Office 365, а следващата основна платформа, която ще премине на принципа на абонамент, е Windows.

Обява, публикувана в секцията за работни позиции на сайта на Microsoft, свидетелства, че разработката „Windows като услуга” вече е в ход. Компанията търси старши софтуерен инженер за проекта WaaS (Windows as a Service).

Специалистът ще постъпи в екип, фокусиран върху разработката на услуги, които позволяват на Microsoft да предлага „Windows as a Service”, става ясно от обявата. Очевидно е, че компанията вече изгражда новата софтуерна платформа, но засега няма конкретна информация кога WaaS ще излезе на пазара.

Microsoft планира да работи с доставчици, които ще приведат своите услуги към новата платформа. Традиционно, потребителите купуват РС с инсталиран Windows. При новия модел, компании като Dell и HP ще предлагат конкурентни WaaS модели, добавяйки уникални характеристики към предложенията си, така че да се разграничат едни от други, коментира Neowin.

Ще бъде любопитно да се види колко време ще отнеме на Microsoft да разработи напълно и да разгърне новата си WaaS стратегия. Ще се наложи също обучение на клиентите, които са свикнали с традиционния бизнес модел за продажба на Windows, прилаган от Microsoft в продължение на десетилетия.

Коментари по темата: „Microsoft подготвя Windows като услуга”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    WaaS си е просто по-различен бизнес модел. Такъв, който предпазва MS от ефекта XP. Поддържаш нещо, а не получаваш нищо.
    Това, че новите версии на Windows ще са по-добре мрежово интегрирани – това си е ясно. Но това не може да се нарече коренно различна технология като за специално име WaaS.

  2. Емко

    Браво бе, усмивка!

    1) Цял ферман си написал и накрая сам се закопа. Като не знаеш какво ще предлага WaaS, откъде си толкова категоричен, че не са в час?

    2) Много интересно – ти само един път ли си ползвал 8.1? Няма нищо позорно в него. Твоите впечатления явно се базират на частни случаи. Аз ползвам само него на две устройства, настроил съм си го като хората за десктоп ползване (отнема много малко време) и на практика ползвам една подобрена Седмица. Срещу 8-ицата пищяха основно инерционните хейтъри и компютърно неграмотните. Ти май спадаш и към двете групи.

    3) А Office 365 е бизнес модел, а не просто държане на документи в облака (добави си го това разсъждание и към т. 1). Държането на документите в облака е безплатно – всеки поддържан Windows има SkyDrive, който си е точно облак.

    4) Mac OS била безплатна? Безплатна е, като си купиш MAC на меганадута цена. Толкова е безплатна. Линукс не ми се коментира, защото при равни ценови усолвия не може да се конкурира с Windows за обикновено домашно потребление, пък и за мнозинството професионални нужди.

    5) Смешен си с тоя хейт. Интересно дали си на ХР още… 😀

  3. :)

    Наскоро се наложи да помагам на един приятел с новия му лаптоп, работещ с Позорец 8.1 (нямам правописни грешки).

    Та, трудно ми е да опиша шока си, след като скапаната боза изкара 40 секунди на login екрана в опити да се свърже със сървърите на микромеките.

    Освен тоновете Linux дистрибуции, цялата фамилия BSD-та, дори Mac OS X вече е безплатен. И никоя от тези OS не се свързва с облачето да разтоварва информация за собственика. Също така, поддържат обновявания, и без да са облачно-базирани, позволяват на потребителите да работят с последната версия.

    Микромеките дръвници, обаче, са решили да се състезават с Google. Определено с последните си ходове ги надминават в наглостта си.

    Причината да не е сравнимо с Office 365 е, че Windows е ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА, основната функционалност се върти около поддържане на хардуера, драйвери, един куп системни библиотеки и прочее.

    Office 365, всъщност, държи документите в облака. Поддържа функционалност като споделяне на файлове и прочее. Но, това е допълнителна функционалност, за която да се плаща. Имаш Office на компа, имаш услугата Office 365.

    Ще е много интересно какво точно ще предлага WaaS?!?

  4. alrad

    Демко
    28/04/2014 07:41

    Не са в час, защото почнаха всичко да слагат в облака, само и само да си плащаш абонамента при положение, че има и безплатни продукти. Вместо Microsoft Office може да ползваш OpenOffice или LibreOffice, вместо Photoshop – Gimp и Krita, a вместо CorelDraw – Inkscape и sK1 и т.н., да не ги изреждам всичките, че списъка е дълъг.
    —————————————————————————————————————–
    С тази малка разлика че с изключение на OpenOffice и LibreOffice останалите са негодни за професионална работа в DTP и Prepress… поради простата причина че нямат индустриален output… 😉

  5. Потребител

    Абсолютно логично, нормално и естествено продължение на ОС Windows под формата на вид услуга (WaaS) на основната услуга SaaS.

  6. 1st

    We are a team focused on developing services that will power Microsoft’s ability to offer Windows as a Service

  7. ?

    НИКЪДЕ в обявата на сайта на Microsoft не пише това, което в статията се твърди, че пише.

  8. :o)

    абе никой няма да ви набута вас в облака бе. Това е за бизнес потребители.
    За частни лица, нито има ресурси , нито ще има печалба.

  9. Мдааа

    Мне – МЕРСИ, идеята тотално не ми харесва. Ако всичко го набичат в облака това ще е основната причина поради която да търся алтернатива на Windows.

  10. Емко

    Нещо ти се чупи логиката. Не били в час, защото искат пари за продуктите си, при положение, че други предлагали безплатни такива? Интересно защо ли има толкова балами да плащат, щом могат да не го правят? Мисля, че и сам можеш да си отговориш.

  11. Демко

    Не са в час, защото почнаха всичко да слагат в облака, само и само да си плащаш абонамента при положение, че има и безплатни продукти. Вместо Microsoft Office може да ползваш OpenOffice или LibreOffice, вместо Photoshop – Gimp и Krita, a вместо CorelDraw – Inkscape и sK1 и т.н., да не ги изреждам всичките, че списъка е дълъг.

  12. Емко

    Защо да не са в час? Office 365, който също е абонаментна услуга, е много добър и изгоден продукт. Абонамент за Windows ще означава винаги ползването на най-актуална версия на операционната система, а и по-евтино е излиза. Убеден съм, че както и при Office, така и при Windows ще се запази като възможност закупуването на самостоятелно копие.

  13. :)

    Waaaaas er sagte?

    Тия, както винаги, показват колко тотално не са в час.

Коментар