Amazon може да стане разработчик на процесори

Влизането на Amazon в бизнеса с процесори е напълно реална възможност, отбелязват анализатори

Влизането на Amazon в бизнеса с процесори е напълно реална възможност, отбелязват анализатори

Amazon, най-големият интернет магазин в света, може да се заеме с проектиране на енергийноефективни процесори за сървърно оборудване. Компанията търси нови специалисти в областта на CPU архитектурите, съобщи Gigaom.

Онлайн гигантът вече нае на работа няколко бивши служители на Calxeda, която прекрати дейност в края на 2013 г. Стартъпът бе един от пионерите на зараждащия се пазар на сървъри с архитектура ARM. През 2011 г. компанията обяви планове да пусне ARM чипове с ниска консумация, включващи до 480 изчислителни ядра.

Проектирането на собствени процесори може да е изгодно за Amazon по няколко причини. На първо място, интернет магазинът, който оперира множество облачни услуги, ще намали зависимостта си от външни компании.

Второ, процесорите ще бъдат създадени по такъв начин, че да обезпечат максимално ефективно взаимодействие между софтуера и хардуера в центровете за обработка на данни. Трето, в перспектива Amazon може да излезе на новия за нея пазар за процесори.

Към момента няма официално потвърждение от Amazon за подобни планове. От компанията посочват лаконично, че не коментират слухове и спекулации. Но влизането на Amazon в бизнеса с процесори е напълно реална възможност, отбелязват анализатори.

По-рано се появиха информации, че Google разработва собствени ARM процесори. Лиз Маркман, мениджър в компанията, коментира слуховете по начин, който не отхвърля тази възможност. „Ние активно разработваме най-долбрата в света инфраструктура. Това включва и софтуерни, и хардуерни решения на всички нива”, каза Маркман.

Коментар