Sony съобщи за по-големи от очакваните загуби

Sony ревизира прогнозата си за финансовата 2013 година

Sony ревизира прогнозата си за финансовата 2013 година

Японският производител Sony публикува предварителни данни за финансовата 2013 година, която приключи на 31 март. Компанията очаква по-големи от прогнозираните загуби, предаде Блумбърг.

Чистата загуба на Sony се очаква да възлезе на 130 милиарда йени (около $1,3 млрд.), което е с 20 млрд. йени повече спрямо прогнозата от февруари. През октомври миналата година компанията дори прогнозира печалба, но мащабното преструктуриране се отрази негативно на резултатите.

Преди няколко месеца Sony продаде бизнеса си с компютри VAIO и отдели подразделението за телевизори в самостоятелна компания. В допълнение, Sony ще съкрати 5000 работни места. Продажбата на РС бизнеса изисква допълнителни разходи в размер на 30 милиарда йени, а слабият бизнес с оптични устройства ще коства още 25 млрд. йени на Sony.

Според предварителна информация, приходите на компанията за последната финансова година възлизат на 7,77 трлн. йени ($77,7 млрд.). Оперативната печалба се изчислява на 26 млрд. йени ($260 млн.) при очаквани 80 млрд. йени. Година по-рано Sony очакваше оперативна печалба в размер на 230 млрд. йени ($2,3 млрд.).

Окончателният финансов отчет на Sony за 2013 година ще бъде публикуван на 14 май.

Коментари по темата: „Sony съобщи за по-големи от очакваните загуби”

добавете коментар...

  1. SamSon

    Няколко пъти се насочвах към сектора на Sony за избор на телевизор от среден клас. Какво беше учудването ми, когато срещу доста по-високите им цени, вероятно поради висок клас процесори или нещо друго, които бих платил все пак заради марката Сони – та срещу тези високи цени в средния сегмент на телевизорите им, виждам HD-Ready резолюция…Така и не успях да проумея пазарния им подход в тази ниша, а вече не се и опитвам. За щастие има достатъчно голям избор сред доказали се марки, и то с високи технологични параметри.

  2. simson

    bravo,chudesen komentar.

  3. Шуменец

    Да благодарим на корейците от LG и най-вече на Samsung за това, че успяха (почти) да смачкат японските производители на електроника. Казвам го като нещо положително, защото ако това не беше се случило, то текущите цени на телевизорите щяха да са 50-100% по-високи. Първи удара (на качествената и достатъчно евтина корейска техника) понесоха абсурдно скъпo продаващи компании като Sharp, после Panasonic и т.н. Достатъчно е в момента човек да сравни цените на съпоставими по пaраметри телевизори Sony и Samsung за да види, че корейците и в момента държат примерно 20-30% по-ниски цени, така, че няма как тази новина да е изненада. Говоря за телевизори, защото човек много бързо и лесно може да направи сравнение и да си изгради груба представа за нещата. Явно е, че нещата са много по сложни и по-обхватни, но все пак достатъчно говорящи. Ще продължа мисълта си с това, че преди 6-7 години японските производители на коли твърдяха, че корейците все още изостават с 10-15 години като технологии в производството на автомобили. Смея да твърдя, че следващите новини ще са за загуби на японските автомобилопроизводители породени пак от корейци. Надявам се и китайците да се намесят, но може би това ще се случи по-късно заради качеството. Хубавото от всичко това е че печелим ние потребителите!

Коментар