GE може да погълне Alstom за 16,9 млрд. долара

Бизнесът с решения за енергия и вода е един от най-силните за Alstom и привлича интереса на GE

Бизнесът с решения за енергия и вода е един от най-силните за Alstom и привлича интереса на GE

GE потвърди офертата за придобиване на френската Alstom за сумата от 16,9 млрд. долара. Ако сделката се случи, ще бъде създаден един от най-големите производители на екологично чисти технологии в света, съобщи GreenTech.bg.

След няколко дни на спекулации и тайни преговори GE обяви, че е „представила обвързваща оферта за придобиване на термичните, възобновяеми енергийни и електро-мрежови бизнеси на Alstom, състояща се от предприятие на стойност $13,5 млрд. и $3,4 млрд. нетна сума в брой, образувайки обща стойност от $16,9 млрд“.

Alstom е оставила отворена вратичката и за конкурентна оферта от германския гигант Siemens и ще вземе окончателно решение в началото на юни. Според Би Би Си, Siemens ще направи оферта, ако й бъде дадена възможност да оцени книжата на Alstom.

Твърди се, че немската компания обмисля да предложи на Alstom част от бизнеса си за производство на влакове и пари в брой в замяна на бизнеса с производство на индустриални турбини на Alstom.

За разлика от немския производител, GE вече е формализирала офертата си и посочва, че сливането ще бъде от полза и на двете компании. „Това е стратегическа сделка, която ще способства стратегията на портфолиото на GE,” казва Джеф Имелт, председател на компанията и неин главен изпълнителен директор.

По думите му, бизнесът с решения за енергия и вода е един от най-силните в компанията, с най-голям ръст и най-високи маржове на печалба, затова е особено важен за GE.

„Alstom, също като като GE, е компания, изградена на база инженеринг, иновации и технологии. Ние уважаваме и ценим дълбоката индустриална и технологична експертиза на служителите на Alstom и очакваме от тях да надградят над нашия доказан опит, добавя Имелт.

Сдeлката с Alstom също така ще осигури и отлична възвръщаемост на капитала, убеден е шефът на GE.

Коментар