Intel се сдоби с нов конкурент

Неизвестна компания от Санта Клара, Калифорния, хвърля ръкавица не на кой да е, а на номер едно в процесорите – Intel.
Montalvo Systems е проектирала енергийно ефективни, многоядрени чипове, съобщава CNET. Портативни устройства с тези процесори ще могат теоретично да изпълняват софтуера, който се пуска на компютрите с Intel и AMD.
Чиповете на Montalvo обаче са фундаментално различни от интелските Core и от Opteron-ите на AMD. Ядрата на новите процесори не са симетрични, т.е. не са еднакви. Чипът съдържа смесица от високо- и нископроизводителни ядра, по подобие на клетъчния (Cell) процесор на IBM, Toshiba и Sony.
Помествайки асиметрични ядра на едно парче силиций, Montalvo намалява консумацията на енергия, като пуска леките приложения на по-слабите, енергийно ефективни ядра.
Приложения като Microsoft Outlook пък се изпълняват на различни ядра, в зависимост от активността им – например, при пускане на имейл клиента се използват мощните ядра, а след това приложението се обслужва от икономичните ядра.
Aсиметричните ядра осигуряват по-добра производителност за приложения като видео, ако се програмират за тази цел. Cell процесорът първи експлоатира успешно тази идея.
Montalvo засега запазва пълно мълчание относно своя проект.

Коментар