Роботи охранители на „Хемус 2014” в Пловдив

Върхови разработки за всички видове войски ще покажат най-големите световни и български производители на Международната изложба „Хемус 2014“ от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив

Върхови разработки за всички видове войски ще покажат най-големите световни и български производители на „Хемус 2014“

Изложители от девет държави ще покажат своите иновации Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност” в пловдивския панаир от 28 до 31 май. Сред тях са водещи световни компании и най-големите български заводи.

Военната академия „Г. С. Раковски” ще покаже октокоптер, който може да се използва не само при бойни действия, но и за доставка на стоки и въздушно заснемане. Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София, а русенският „Ангел Кънчев” – роботи за спасителни операции и обезвреждане на взривове. Тренажор за управление на кораби е новата разработка на Техническия университет във Варна.

Оборудване  за защита на коли и хора срещу атентати със самоделни бомби са сред останалите новостите, които ще бъдат показани на „Хемус 2014”. Върхови технологии намират приложение и в устройства, пречещи да се подслушват бизнес срещи и конфиденциални разговори. Това са част от експонатите на българската фирма „Самел-90”.

Комуникационни решения за отбраната и обществената безопасност са акцентът в представянето на „Електрон прогрес”, София. Основен  партньор на фирмата е „Харис корпорейшън”, глобален лидер в тази област. Двете компании са подготвили за изложбата модерни радиостанции, базирани на широколентови технологии и свързващи въздушни и наземни войски.

Посетителите ще видят и продукти на най-големия на Балканите завод за бронежилетки – на българската фирма „Марс армор”. Гранатомет за еднократна употреба с реактивни гранати е хитовият експонат на компания „Армар корп”.

Върхови продукти демонстрират и големи световни производители. Германският концерн Diehl участва с ракети въздух-въздух, система за обучение във въздушен бой, батерии с приложение в космически летателни апарати. Ракетни системи и въоръжение за трите рода войски предлага френската фирма MBDA. Устройство за обезвреждане на мини в морето е сред експонатите на „Атлас електроник”, Германия.

Компанията FNSS представя ново поколение 6X6 и 8X8 колесни бронирани бойни машини. Колесни превозни средства „Мерцедес-Бенц”, доставени на нашата армия, може да се видят на щанда на „Балкан Стар”.

За международния престиж на нашата отбранителна индустрия говори фактът, че на нея е посветен специален обзор в списание „Военни технологии” на германското издателство „Мьонх”,  което също е сред участниците в 11-ото издание на изложението.

Коментар