Сирма обяви ключово решение за банковия сектор

Финансовите организации трябва да отговорят в сравнително кратки срокове на новата регулация и свързаните с ней изисквания

Финансовите организации трябва да отговорят в сравнително кратки срокове на новата регулация и свързаните с ней изисквания

Сирма Бизнес Консултинг разработи първата българска информационна система, която отговаря на изискванията на новата европейска регулаторна рамка за надзор върху банковите и финансови дейности.

Системата се нарича UBX ECB 575 и е част от фамилията софтуерни решения UBX на СБК, насочени към финансовия сектор. Тя обезпечава изцяло централизираното съхранение и обработка на данните, както и последващата регулаторна отчетност в една банкова институция.

Новата регулаторна рамка в Европейския съюз влиза в сила с приемането на Директива 2013/36/ЕС на Европейския парламент и съвет, както и на Регламент (ЕС)N575/2013. Нормативните актове уреждат мониторинга върху банковите дейности, надзорната отчетност и изискванията към кредитните институции и инвестиционни посредници, относно капитала, ликвидността, управлението на рисковете и вътрешно корпоративното управление.

Промяната на банковата регулация се осъществи в контекста на световната икономическа криза, както и на последвалата я дългова криза в ЕС през последните няколко години.

„Новата регулация и свързаните с нея нови изисквания за отчетност са сериозно предизвикателство към банковия сектор, на което финансовите организации трябва да отговорят в сравнително кратки срокове”, посочи Цветомир Досков, управител на Сирма Бизнес Консултинг. По неговите думи, системата UBX ECB 575 ще им позволи бързо да покрият всички изисквания за отчетност на новата регулаторна рамка.

UBX ECB 575 извършва всички дейности по консолидиране, обработване и подготовка на банковата информация за целите на отчетността. Важно предимство е, че системата е достъпна през уеб интерфейс. СБК вече е внедрила системи за регулаторна отчетност в банкови институции в шест държави, уточниха от компанията.

Коментар