Всеки десети у нас плаща данъци с банкова карта

41% от българите биха платили своите данъци с карта в НАП или някой от нейните клонове, ако имат достъп до POS терминал, установи проучване по поръчка на Visa. 

Повече от половината (55%) от хората на възраст между 26 и 35 години биха се възползвали от възможността да платят своите местни данъци и такси с карта. 38% от гражданите в столицата и 39% от гражданите в големите градове биха използвали POS терминали в НАП и всеки клон на агенцията в страната.

През 2014 г. броят на хората, които плащат своите данъци с банкови карти, е нараснал с 2% в сравнение с 2013 г. и вече достига до 10% от населението. Като предимства на електронните разплащания потребителите посочват тяхната бързина (50%) и удобство (79%).

Въпреки, че мнозинството от българите все още плащат своите данъци в брой, през 2014 г. броят на жените, които ще погасят своите задължения към държавата чрез банков превод, нараства с близо 10%, като достига общо 13,5% от нежната половина в страната. Двукратно увеличение се забелязва и при мъжете, които ще платят онлайн или общо 8% от всички.

Според проучването на Visa, 90% от потребителите вярват, че разплащанията на POS терминали са лесни, удобни и пестят време. 87% казват, че този начин на плащане им дава достъп до всичките им лични финанси, а 86% избират посочения метод, защото не трябва да се съобразяват с това дали има банкомат в близост.

На 52% от българите се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време с цел заплащане на своите данъци. 38% от запитаните отговарят, че имат достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага.

Едва 4% от интервюираните намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях, сочи проучването.

Коментар