15% от американците ползват Windows XP

Новооткритите уязвимости в Windows ще останат незатворени за частни потребители на XP

Новооткритите уязвимости в Windows ще останат незатворени за частни потребители на XP

Делът на Windows XP в Съединените щати намаля до 15%, месец след като Microsoft прекрати поддръжката на 13-годишната операционна система, сочат данни на Secunia.

През януари и февруари не по-малко от 18% от американците са ползвали Windows XP. В първите две седмици след прекратяване на поддръжката (на 8 април) делът на системата е намалявал с по 1%, показва статистиката.

Съгласно данните на Secunia, милиони потребители в САЩ все още разчитат на XP, въпреки че последните обновления от Microsoft не включват никакви кръпки за тази платформа.

Специалистите предупреждават, че днешният „Patch Tuesday” (регулярният  месечен ъпдейт на сигурността от Microsoft) крие рискове за потребителите на XP, тъй като дупките, открити в останалите версии на Windows, може да съществуват и във вече неподдържаната XP. Хакерите биха могли да използват ъпдейтите за по-новите ОС, за да намерят пролуки в компютрите под управление на XP.

Новооткритите уязвимости в XP ще останат незатворени за частни потребители и може да се очаква ръст на хакерските атаки, коментира Каспер Лингард, директор по изследвания и сигурност в Secunia.

Бъдещите „пачове”, пускани за нови версии на Windows, ще покажат на хакерите кои уязвимости затваря Microsoft. Това ще позволи на хакерите да атакуват Windows XP, която ще остане необезопасена за тези уязвимости.

Коментар