Sony отчете годишна загуба от $1,25 млрд.

Sony уверява, че загубите са временни и скоро ще излезе на печалба

Sony уверява, че загубите са временни и скоро ще излезе на печалба

Sony обяви разочароващи резултати за финансовата 2013 година, приключила в края на март. Японската компания регистрира загуба от 1,25 милиарда долара, като една от причините е намалялото търсене на дискови медии.

Най-голям „принос” за този негативен резултат обаче има процесът на преструктуриране на Sony. Компанията се отказа от някои свои бизнеси, а скоро ще продаде и целия си РС бизнес на Industrial Partners от Япония. 5000 служители ще бъдат освободени.

Sony твърди, че загубите са временни и че добрите продажби на смартфони и конзоли PlayStation 4 ще направят компанията отново печеливша. Това може да не се случи тази или следващата година, но през март 2016 г. се очакват положителни резултати.

Sony прогнозира загуби в размер на 489 милиона долара за финансовата 2014 година, която приключва в края на март 2015. Не е изключено връщането на компанията на пътя на печалбата да отнеме повече от две години.

Няма опасност обаче Sony да фалира подобно на Kodak. Японската компания винаги е била подкрепяна, малко или много, от правителството и тази практика вероятно ще продължи и занапред.

Коментар