Разработва се единен европейски облак CoCo Cloud

Липсата на синхронизация в регулаторната среда е едно от големите предизвикателства за облачните услуги, заяви Ивайло Стоянов, мениджър държавен сектор в HP България

Липсата на синхронизация в регулаторната среда е едно от големите предизвикателства за облачните услуги, заяви Ивайло Стоянов, мениджър държавен сектор в HP България

Преди броени дни стартира работата по европейски проект за облачна инфраструктура, която има за цел създаване на единна, надеждна, сигурна и общоевропейска облачна среда. Така потребителите ще могат да боравят със своите данни сигурно и защитено в облачната среда.

Проектът се казва „CoCo Cloud” – съкращение от „Confidential and compliant”. Той бе разкрит у нас по време на конференция за Третата платформа, която се провежда в момента в София и е организирана от IDC България.

Водещ партньор в консорциума CoCo Cloud е HP, като в него участват ИТ компании като SAP, Atos и др. Огромна роля в проекта имат академичните партньори – като Италианския национален съвет по изследвания, Университета в Осло, Кралския колеж в Лондон. За юридическата страна на прокта е ангажирана правната фирма Bird&Bird.

Целта на CoCo Cloud е да създаде основа за един модел на сигурен облак, който да помогне за преодоляване на регулаторните несъвместимости и правните въпроси, които съществуват между страните от ЕС. Липсата на синхронизация в регулаторната среда е едно от големите предизвикателства за облачните услуги и за технологиите на третата платформа в Европа, обясни Ивайло Стоянов, мениджър държавен сектор в HP България.

Различните регулации, различните регламентации на пазарите, финансовият натиск и широкото разпространение на високоскоростните връзки в съчетание с липса на фокус върху регионалните специфики е сериозен проблем, посочи Стоянов. Проектът CoCo Cloud се финансира по Седма рамкова програма на ЕС за ИКТ иновации и е с продължителност няколко години – от 2013 до 2016 г.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Разработва се единен европейски облак CoCo Cloud”

добавете коментар...

  1. Saevar

    yayaya COCO Jambo yaya yee, тея по африканско име неуспяха ли да измислят, абе тея европейци съвсем са се фрикнали Евровизия ве4е стана Еврогейшън, имената на облаците носят африканси-карибски имена абе кво да кажа направо да сложат за президент на ЕУ някой с име Хасан Насим а във Ватикана да сложат Настрадин Ходжа…..

Коментар