Банки прехвърлят част от ИТ операциите в публичен облак

Близо 69% от големите компании вече имат услуги в публичния облак и тази тенденция ще продължи да се развива през следващите години. Това каза Стоян Зулямски, ИТ мениджър в Уникредит Булбанк, по време на конференция за Третата платформа, организирана в София от IDC България.

Прехвърлянето на част от ИТ операциите в публичния облак влиза в плановете за стратегическо развитие на банката в следващите години, допълни Зулямски.

Публичният облак дава много възможности за компаниите. Използването му може да намали както капиталовите (CAPEX), така и оперативните разходи (OPEX), допълни Зулямски, като даде за пример за намаляването на OPEX техническите проблеми, които възникват през почивните дни. „Ако се наложи поправката на устройство в извънработно време, това е свързано с допълнителни разходи, докато в публичния облак ангажиментът по отстраняване на проблема е на доставчика на услугата”.

Заедно с това инвестицията в публичния облак на практика представлява застраховка, защото доставчиците на услугата са изградили големи системи за резервиране. Не на последно място, използването на публичен облак позволява на компаниите да бъдат иновативни и „в час” с новите технологии на пазара. „Колкото по-малко ИТ отделът се занимава с инфраструктурата, а се концентрира върху развитието, толкова повече стойност допринася той”, коментира Стоян Зулямски.

Въпреки това Уникредит Булбанк не планира да прехвърли всички свои операции в публичния облак. Поради спецификата на дейността на финансовите институции, банката не може да съхранява данни за своите клиенти или да управлява транзакциите си чрез външен доставчик.

В географски план пък има ограничения сървърите да бъдат разположени в същата географска ширина с финансовата институция. „Бихме изнесли обаче поддръжката исторически системи”, коментира ИТ мениджърът на Уникредит Булбанк.

Според него е заблуда, че трябва всички ИТ услуги да бъдат изнесени извън компанията. „В публичния облак можете да прехвърлите това, което не искате да управлявате”.

Към момента за ИТ нуждите на Уникредит Булбанк е изграден частен облак. По този начин ИТ екипът на финансовата институция може да превърне ИТ процедурите в бизнес услуги, каза Стоян Зулямски.

Частният облак позволява на ИТ отдела на банката да защити работата на виртуалните машини, да следи и поддържа инфраструктурата, да оптимизира ресурсите, да осигури бекъп и възстановяване от бедствия и аварии, както и да прави промени в инфраструктурата, без това да се отразява на работата на хардуера, поясни Зулямски.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Банки прехвърлят част от ИТ операциите в публичен облак”

добавете коментар...

  1. Ket

    69% е доста точно число, за да му се сложи “близо”. В този случай аз бих казала “близо 70%”.

Коментар