In Touch: Иновации придвижват Африка напред

Иновациите носят със себе си социални и икономически промени в обществото, стана ясно от лекция на Амрот Абдела, директор „Стартъпи и партньорства” за инициативата Microsoft 4Africa, по време на конференцията за разработчици In Toucн в София.

Една от инициативите, чрез които Microsoft инвестира в разработчици и млади предприемачи, е 4Afrika – тя има за цел да ускори растежа на Африка, като осигури възможности на младите хора да развиват уменията си и им предоставя инструменти и ресурси, за да изградят своето бъдеще и това на континента.

За да постигне това, Microsoft се фокусира върху 3 сфери: умения на световно ниво, достъп до технологии и образование, и иновации, които са неразривно свързани с развитието на Африка и бизнеса на Microsoft. Инициативата не е начинание за корпоративна социална отговорност; нейната мисия е да помогне на африканците сами да направляват бъдещето си.

„Целта на 4Afrika е да даде възможност на всеки африканец, който има добра идея за бизнес или приложение, да я превърне в реалност, което от своя страна помага на общността, държавата и континента му”, каза Амрот Абдела.

„Стимулирането на местните иновации е ключово за растежа на Африка. Разработчиците, техническите експерти и предприемачите имат най-важна роля в това и ние се радваме да развиваме тяхната общност”, допълни тя.

За периода от февруари 2013 г., когато стартира Microsoft 4Afrika, досега вече се наблюдава положителен социален и икономически ефект от локално генерираните иновации. Например, приложението Kytabu за шифриране на учебници, стартирано от кенийския предприемач Тонее Ндунгу, позволява на учениците да спестят повече от 60% от разходите си за обучение, като заемат учебниците си през приложението.

Инициативата 4Africa организира две събития за създаване на приложения AppFactories в Южна Африка и Египет, където амбициозни разработчици създават около 90 нови приложения за Windows Store всеки месец. Участниците в събитията развиват и своите бизнес умения, така че да могат да стартират собствени компании в бъдеще. Общо до момента в AppFactories са създадени около 500 приложения.

Microsoft си партнира и с няколко инвестиционни хъба в Африка, за да подпомага местните иноватори – CcHUB в Нигерия, DTBi в Танзания, iHUB и m:lab в Кения и AfriLabs – панафриканската мрежа. Само чрез iHUB и m:lab над 500 стартъпа, малки и средни фирми, предприемачи и разработчици са получили техническо обучение, за да са напълно квалифицирани за своята работа.

Преди няколко месеца Microsoft избра 5 от стартъпите и им предостави иновационни грантове и допълнителни обучения, за да подпомогне разширяването на бизнеса им.

Според McKinsey & Company, 62% от населението на Африка е под 24-годишна възраст. По-обезпокоителното е, че всяка година на пазара на труда се включват нови 10 милиона млади африканци.

„Когато мислим за нужните умения, които трябва да бъдат развити, работните места и условията на живот, които да бъдат създадени, за да се поддържа и увеличи икономическият растеж, виждаме, че това е невероятно предизвикателство. Но ние направихме силен старт с усилията си да осигурим за всеки африкански младеж инструментите и ресурсите за неговото бъдещо развитие”, посочи Амрот Абдела.

Коментар