Русия заплаши да блокира Twitter

Ако блогъри откажат да свалят определено съдържание в Twitter, което нарушава местните закони, Русия ще блокира цялата платформа

Ако блогъри откажат да свалят определено съдържание в Twitter, което нарушава местните закони, Русия ще блокира цялата платформа, заплашиха от контролната агенция Роскомнадзор

Нов набор от правила, прилагани за руските блогъри, може да доведат на практика до блокиране на достъпа до социални мрежи като Twitter и Facebook в страната.

Висш служител от контролната агенция Роскомнадзор пояснява пред RT.com, че правилата трябва да се спазват от всички блогъри, чието съдържание се появява в Русия, дори ако те живеят в чужбина.

Съгласно новия законопроект, „популярни” са онези блогъри, които имат най-малко 3000 посетители на ден. Изисква се те да бъдат регистрирани под истинските си имена и да спазват основните правила – проверка на достоверността на информацията и въздържане от писане на клевети и насаждане на етническа, религиозна или социална омраза.

Ако някой пише на руски или друг език, използван от народите на Руската федерация, ако се стреми да привлече вниманието на руската публика и ако използва руски сайтове за тази цел, тогава ще трябва да спазва закона, пояснява заместник-началникът на Роскомнадзор – Максим Ксендзов.

Тъй като новият законопроект не споменава нищо за това дали правилата се прилагат само за хора в Русия, контролната агенция разширява правомощията си до всички публикации онлайн, които могат да се видят от потребителите в Русия.

Според Ксендзов, агенцията най-вероятно ще трябва да блокира цялата блог платформа или социална мрежа в Русия, ако блогъри откажат да свалят определено съдържание, което нарушава местните закони.

Коментар