iOS приложения под Android? Да, вече е възможно

Разработчиците на мобилни приложения може да се спасят от бремето да пишат по няколко версии на своите програми за различни платформи

Популярни iOS приложения скоро може да се изпълняват и на Android устройства

Приложенията за iOS, мобилната платформа на Apple, принципно не могат да работят с друга операционна система, вкл. най-популярната – Android. Шестима студенти от Колумбийския университет обаче са на път да преодолеят това ограничение.

В рамките на проекта Cider е създадена програма-емулатор, която позволява пускане на iOS приложения на Android устройства. Новата платформа използва алгоритми и методи за бинарна съвместимост и вече е тествана успешно с популярните приложения Yelp и Apple iBooks, налични само за iOS, на таблет Nexus 7 от първо поколение.

Засега производителността на iOS приложенията, изпълнявани на Android устройства с помощта на Cider, не е много висока, признават разработчиците. Проектът Cider обаче все още е на ранен етап, така че се очакват подобрения.

Cider е единствената в момента среда, която позволява пускане на iOS приложения на Android устройства. По-рано това се считаше за невъзможно, а плановете на Google и Apple не предвиждат създаване на универсални приложения, способни да работят с двете операционни системи. Ето защо разработчиците принудени да създават версии на своите приложения и за двете платформи, често с различна функционалност.

Идеята за универсални приложения обаче е обладала Microsoft. Дори и в момента нейния онлайн магазин съдържа няколко програми и видеоигри, които работят еднакво добре и на десктопи с Windows, и на смартфони с Windows Phone.

Коментар