Cisco призова Обама да реформира NSA

Джон Чембърс иска от Обама да предприеме решителни стъпки за реформи в NSA

Джон Чембърс поиска от Обама решителни действия срещу следенето

Мрежовият гигант Cisco Systems се присъедини към списъка от компании, които настояват правителството на САЩ да прекрати практиката за масово следене, предаде Файненшъл таймс.

Cisco е засегната от разкритията, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е внедрявала бъгове в рутери и други мрежови продукти още преди да напуснат територията на САЩ. В медиите дори се появиха снимки, на които се вижда как агенти на NSA се занимават с рутери на Cisco.

Джон Чеймбърс, главният изпълнителен директор на Cisco, е написал писмо до Барак Обама, в което предупреждава, че подобни действия подкопават доверието в технологичната индустрия на САЩ. Той също така призовава за нови стандарти в работата на NSA, свързана със следенето.

„Ние просто не можем да работим по този начин, нашите клиенти ни се доверяват, за да им доставим продукти, които отговарят на най-високите стандарти за почтеност и сигурност”, се казва в писмото на Чеймбърс до президента на САЩ.

Фактът, че разузнавателната агенция прихваща доставки на Cisco, променя устройствата според собствените си нужди, запечатва пакетите и ги изпраща обратно по пътя им, смущава изпълнителният директор на мрежовия гигант.

„Ако тези твърдения са верни, подобни действия ще подкопаят доверието в нашата индустрия, както и способността на технологичните фирми да доставят продукти в глобален мащаб”, опасява се Чеймбърс.

Разкритията, че NSA внедрява бъгове в рутерите на Cisco, бяха направени от Едуард Сноудън. Досега агенцията винаги се е оправдавала, че всичко което прави, е в интерес на националната сигурност и е напълно законно. Но всеки мениджър на ИТ компания, която продава на световния пазар, би се притеснил сериозно от подобно вмешателство.

Разкритията на Сноудън несъмнено разклатиха доверието в американската хай-тек индустрия – не само към софтуерните разработчици и интернет компаниите, но вече и към производителите на хардуер. Cisco произвежда оборудване за обработка на интернет трафика и е поставена в доста деликатна ситуация. От компанията признават, че вече е налице забавяне на договорени покупки в някои от развиващите се страни.

Ето защо Джон Чеймбърс иска от Обама да предприеме решителни стъпки за реформи. Досега, въпреки обширните дискусии по темата, правителството е направило много малко неща, за да прекрати шпионажа от страна на NSA.

Коментар