Разпознаването на лица носи рискове за обществото

Пионер в технологиите за разпознаване на лица се опасява за последствията от своята работа. Д-р Джозеф Ейтик смята, че с подобни технологии може да се злоупотребява.

В частност, големи компании и правителствени организации могат да отнемат анонимността на всички хора, предупреждава д-р Ейтик, цитиран от Ню Йорк Таймс.

Джозеф Ейтик започва да разработва технологии за сравнение на лица през 90-те години на миналия век, а по-късно става предприемач, като предлага подобни системи на правителствените служби, за да идентифицират престъпници или предотвратят кражба на конфиденциални данни.

Ейтик печели десетки милиони долари, след като през 2011 г. неговата компания L-1 Identity Solutions е погълната заедно с дълговете от френски военен изпълнител за сумата от 1,5 милиарда долара.

В момента пионерът в технологиите за разпознаване на лица се опитва да убеди индустрията да създаде ясни правила, които не нарушават гражданските свободи на хората.

„Някои може да си помислят, че аз възпрепятствам индустрията, но това не е така. Аз помагам на индустрията да направи труден, но правилен избор”, казва д-р Ейтик.

Коментари по темата: „Разпознаването на лица носи рискове за обществото”

добавете коментар...

  1. ангел

    Значи че в време да се появи Хауард Финч и да бъде изградена Машината-(Под наблюдение)

  2. Saevar

    слагаш силиконова маска и си бръмчиш навън така 🙂

  3. :o)

    с подобни технологии СЕ злоупотребява в момента
    Анонимността Е отнета
    1984 Е в действие 🙂

Коментар