Кражбата на пари е мотивът за взлом на Windows XP

Напоследък се наблюдава ръст в обема на атаките срещу Windows XP компютри с цел кражба на пари

Напоследък се наблюдава ръст в обема на атаките срещу Windows XP компютри с цел кражба на пари

Хакерите, атакуващи компютри под управление на Windows XP, са мотивирани най-често от възможността да откраднат парите на своите жертви, твърди специалист по сигурност.

Ето защо потребителите на остарялата платформа трябва да избягват съхраняване на банкови сесии или друга финансова информация на своите XP компютри, съветва Алистър МакГибон, директор на Центъра за интернет сигурност към Университета на Канбера.

Киберпрестъпниците, които експлоатират уязвими Windows XP системи, се ръководят от парите. Те получават кеш директно чрез кражба на данни от кредитни карти, подслушвайки банковите сесии, или се сдобиват с данни за чужда идентичност (име, пароли, онлайн сметки), която след това използват за създаване на кредитни приложения или я продават онлайн.

Напоследък се наблюдава ръст в обема на този тип атаки, алармира Алистър МакГибон в интервю за The New Zealand Herald. Увеличават се също атаките от типа „ransomware”, при които мошениците заключват вашите файлове и ви изнудват да платите, за да ги отключат.

Ръстът на заплахите за Windows XP е обясним. През април Microsoft прекрати поддръжката на операционната система, т.е. престана да пуска кръпки за откритите уязвимости, като по този начин хакерите получиха широко поле за изява.

Въпреки предупрежденията от Microsoft и независими експерти за рисковете в работата с Windows XP, много потребители продължават да ползват остарялата операционна система. По данни на Net Applications, Windows XP все още управлява 26% от десктоп компютрите в света, но в близките месеци се очаква намаляване на този дял, тъй като много компании ще приключат процеса на преход към по-нова ОС.

Microsoft препоръчва на потребителите да изберат Windows 8.1. Подобна миграция обаче означава и покупка на нов хардуер, което значително оскъпява ъпгрейда. Освен това новата ОС има доста различен интерфейс, което също е възпиращ фактор за много потребители.

Коментари по темата: „Кражбата на пари е мотивът за взлом на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Иван

    @Anonymous, много дребнаво американче се извъди, бе!

  2. Anonymous

    Към “Замислен”-ото българче:
    – ако беше българска, щеше да се казва “Уиндоуз ЕксПи”, но операционната система е американска и затова все пак се казва Windows XP;
    – когато ние си създадем наша ос, тогава българската лексика и лингвистика ще са в пълната си сила.

  3. Замислен

    Изпитвам леки подозрения към всяка информация,че Уиндоуз ЕксПи-то е по-неблагонадежден от “осмицата”!Благодаря за денонощните терзания на Майкрософт да ме предпазаят от евентуални кражби на банкови акаунти и пари,но бих минал на Убунту и аз….Предлагам им да сведат броя на одраните кожи от една овца до една!

  4. mhm

    Аз ще си сложа убунту ако трябва, но 8-ца никога!

  5. Saevar

    пак звучи като пропаганда, тея проблеми с уязвимостите в XP ги има и се знаят от 2008-а година ама не го казваха директно а само намекваха да се премине към по нова Win версия…

Коментар