Интернет – ръстът в потреблението носи нови страхове

Нови данни за параметрите на он-лайн търговията и достъпа до уеб окончателно доказват, че Интернет е масов феномен. Процентът на хората, които използват глобалната мрежа като източник на информация и начин за делова комуникация и общуване с близки и приятели, расте стремително.
Според американското министерство на търговията, е-продажбите за първата четвърт на 2006 година възлизат на 25,2 милиарда долара, което е с 25,6% повече от същия период на миналата година. В допълнение, 73% от пълнолетните американци използват Интернет. Не е трудно да се предположи, че този процент ще расте с всяка година, тъй като идващото поколение е “закърмено” с идеята за Интернет.
Днес технологиите не са въпрос на избор, а на необходимост и това прави неизбежни проблемите. За все повече хора звучи абсурдно да изкарат и ден без компютър, имейл, чат, MP3, мобилни телефони, логване някъде из дигиталния свят.
Интернет е и мястото, където много хора изразяват свободно мнения и идеи, които трудно биха изказали гласно в реалността. Именно анонимността в мрежата освобождава хората да се представят в най-уникалната си светлина и да провеждат най-искрени и задълбочени разговори. Наред с това обаче Интернет е идеалното място и за откровени спекуланти и престъпници, които търсят в мрежата своите жертви.
Много социални сайтове като MySpace набраха огромна популярност и в последствие се превърнаха в перфектния маркетинг инструмент. Там човек може да срещне милиони хора и да научи за интересите и личните особености на част от тях, без особени затруднения.
Срастването на хората с технологиите неминуемо води и до обосновани страхове за нарушение на правата на личността. Всеки може да бъде следен изкъсо – глобалните сателити и камерите са само една малка част от “инструментите” за тази цел. Всеки електронен магазин проследява колко пари и за какво е похарчил клиентът. Имейлите и интернет посещенията също се следят.
Изписване на име в онлайн телефонен указател води до адреса на неговия притежател. В сайта на областта пък може да се провери на колко се оценява къщата на този човек, какъв е данъкът за нея и т.н. Практически всякакъв вид информация за човека може да бъде намерена в Интернет.
Все повече хора се питат нормално ли е това. Следващата стъпка е да се измислят закони за защита на личното пространство на хората, без да се блокират технологиите, защото без тях вече не можем.

Коментар