Команда „ОК Google” отключва гласовото търсене

Google отвори широко вратата за гласовото търсене с последната актуализация на Chrome. Услугата вече е достъпна за потребители на Windows, Mac и Linux, които ползват английска версия на Chrome, само с една гласова команда.

Когато чуе „OK Google”, браузърът Chrome започва да разпознава гласови команди за търсене

Когато чуе „OK Google”, браузърът Chrome започва да разпознава гласови команди за търсене

Потребителят може да активира гласовото търсене, като просто каже „OK Google” на компютъра си. Новата функция работи автоматично, без да се нуждае от каквито и да било кликвания или други действия (досега гласовото търсене се активираше чрез кликване върху иконата на микрофона).

Изисква се единствено първоначално активиране и разрешение Chrome да използва микрофона на компютъра, ако това вече не е направено. Всичко по-нататък е просто – отваряте нов таб или отивате на Google.com, изговаряте вълшебните думи „OK Google” и конкретната заявка за търсене, пояснява разработчикът.

Всъщност, гласовата функция е на разположение на Chrome общността още от февруари тази година, но само за участниците в бета програмата за ранен достъп.

Въпреки, че засега актуализацията е ограничена  до английската версия на Chrome, може да се очаква скоро гласовото търсене с Google да стане достъпно и за други езици. Google несъмнено ще се опита да разшири обхвата на новата функционалност, предвид навлизането на технологии като Apple Siri и Microsoft Cortana.

Така например, очаква се следващата операционна система Windows 9 да предложи вграден персонален асистент Cortana, който вече е наличен в мобилната платформа Windows Phone 8.1. Вероятно тази характеристика ще стане стандартна възможност на персоналните компютри и таблетите под Windows.

Коментар