Софтуер ускорява в пъти SSD устройствата

SSD устройствата ще получат значително подобрение чрез ъпдейт на фърмуера

SSD устройствата ще получат значително подобрение чрез ъпдейт на фърмуера

Обикновено производителността на SSD устройствата се увеличава чрез нови NAND чипове памет, нов контролер или двете заедно. Екип японски учени от Университета Чуо предлага изцяло софтуерно решение за тази цел.

Специалистите твърдят, че техният софтуер увеличава с 300% производителността на SSD, като същевременно намалява консумацията с 60%. Звучи невероятно, нали? Нещо повече, създаденият фърмуер – по-точно мидълуер, който контролира как данните се записват и съхраняват – не оскъпява устройството.

Сегашните флаш-базирани дискове не могат да презаписват данни в една и съща област. Това означава, че данните трябва да бъдат записани в нова област (страница), преди старите данни да се анулират. Резултатът е фрагментиране на данните в паметта, пише Tech-On.

Японските учени решават този проблем чрез т.нар. „logical block address scrambler”, който предотвратява записа на данни в празна нова страница, като вместо това ги записва във фрагментирана страница от блок, който подлежи на изтриване. Това води до по-малко страници, по-малко копиране на данни и по-бърза работа на диска.

Тестовете показват, че SSD с новия мидълуер постигат с 300% по-висока производителност – от 500 MB/s до 1,5 GB/s. Консумацията на енергия пък намалява с 60%. Текущите NAND флаш дискове могат да работят с 55% по-малко цикли на запис и изтриване, което удължава живота на устройството.

Очаква се скоро разработката да влезе в реална употреба, тъй като няма никакви технически пречки за нейното използване. Потребителите ще могат да ъпдейтват фърмуера на своите SSD и така да получат значително подобрение на производителността.

Коментари по темата: „Софтуер ускорява в пъти SSD устройствата”

добавете коментар...

  1. :)

    До супер любопитния:

    Вземи прочети малко за PCIe и NVMe, стига се напъвал със SATA III.

    Примерно, http://www.anandtech.com/tag/pcie-ssd

  2. ??

    750, ама друг път. Има 8b/10b encoding, т.е. за да се предадат 8 бита данни, по жицата отиват 10 бита. Така че теоретичната максимална скорост става 600 MB/s.

  3. ?

    SATA3 е 6Gbit=750MB/s

  4. Original

    “Specifically, instead of writing data on a new blank page, data is written on a fragmented page located in the block to be erased next”

    вярно е преведено, макар и не много подробно, но не е грешно казано

  5. Драгомир

    Ето това: “който предотвратява записа на данни в нова страница” звучи като пълна безсмислица наистина. В оригиналната статия е споменато за “garbage collection overhead suppression”, което преведено би дало доста по-добра представа за метода.

  6. Anonymous

    Интерфейси колкото искаш, SATA е само един от всичките. На мен по-интересно ми е това с намаления брой цикли. Компаниите-производители няма да го одобрят 😉

  7. ?

    Дрън дрън. Как ще стане това с 1500MB/s, кат SATA3 интерфейса позволява максимум 600MB/s? И това е теоретичния максимум, практическия е около 550MB/s.

Коментар