Apple тества компютри с ARM процесори

 Apple подготвя модели на iMac, Mac mini и 13-инчов ноутбук с 64-битови ARM чипове

Apple вече разполага с прототип на ноутбук с 64-битов ARM чип, твърди френски сайт

Нова вълна от слухове, че Apple ще изостави Intel за сметка на собствени ARM процесори, заля интернет. Френският сайт MacBidouille твърди, че Apple подготвя модели на iMac, Mac mini и 13-инчов ноутбук с 64-битови ARM чипове.

Прототипите на новите „макинтоши” имат преработена клавиатура и по-голям сензорен панел Magic Trackpad. Не са известни причините, поради които Apple все още не е обявила ARM моделите – според френската медия, те се разработват отдавна.

Още през 2011 г. се появиха първите слухове, че Apple планира да остави Intel, ако партньорът й не направи процесорите си по-икономични. Тогава се твърдеше, че Apple вече е създала MacBook на база ARM платформа A5. Подобен ноутбук така и не беше представен на пазара.

Apple едва ли ще пренесе цялата си линия от компютри на ARM процесори. Проблемът е, че пускането на Mac приложения на компютри с новите чипове може да става само с помощта на специален емулатор. Друг вариант е разработчиците да прекомпилират напълно приложенията си, за да работят на ARM.

Освен това процесорите на Intel, въпреки по-голямата си енергийна консумация, имат по-висока производителност от ARM, което е сериозно предимство при софтуера да настолни компютри.

Apple има собствени ARM процесори, които се използват в нейните мобилни устройства. Чипът A7 в iPhone 5s, например, приближава по производителност десктоп процесорите, според тестове на AnandTech. Така че напълно е възможно Apple да разнообрази линията си компютри с ARM модели.

Коментар