IBM прекратява партньорството с NetApp

IBM ще отделя все по-голямо внимание на собствени продукти като начин за подобряване на финансовите си резултати

IBM ще отделя все по-голямо внимание на собствените продукти като начин за подобряване на финансовите си резултати

IBM ще прекрати бизнеса с дискови масиви за съхранение на данни от NetApp. Вместо това, Синият гигант ще доставя на клиентите си собствено оборудване, съобщи Блумбърг.

Още във вторник, 27 май, IBM ще преустанови продажбите на нови NetApp системи в рамките на N-серията и ще започне производство на собствени продукти. Промяната е част от дългосрочен план на IBM за технологично обновление.

За периода януари-март компанията отчете най-лошото в последните пет години тримесечие – приходите възлизат на 22,5 млрд. долара, което е с 4% по-малко спрямо същия период на предходната година. Партньорството с NetApp формира около 2% от приходите на IBM.

По данни на анализаторската компания Wunderlich Securities, IBM e най-големият OEM клиент на NetApp. В същото време IBM отделя все по-голямо внимание на собствени продукти. Освен това делът на IBM на пазара за съхранение на данни намалява, което се отразява и на приходите на NetApp.

IBM продава NetApp системи за съхранение под своя бранд от 2005 година в рамките на ОЕМ сделка, която беше насочена към конкуренция на EMC. В началото на 2013 г. се появиха слухове, че IBM планира да купи NetApp. В края на миналата седмица акциите на NetApp поевтиняха с 2,8% след новината за прекратяване на партньорството, докато ценните книжа на IBM поскъпнаха с 1%.

Коментар