Над 100 държави вече имат LTE мрежи

Към края на миналата година абонатите на LTE са превишили 200 млн. души, като половината от тях са в Северна Америка

Броят на абонатите на LTE услуги ще нараства с 43% годишно, като най-голям принос ще има Азиатско-Тихоокеанският регион

238 оператора в 101 страни по света развиват мрежи от четвърто поколение, сочи анализ на изследователската агенция Market Intelligence & Consulting Institute (MIC).

Общият брой абонати на LTE услуги ще превиши 205 милиона броя през второто тримесечие на годината, сочи прогнозата.

Оператор номер 101 на комерсиална LTE мрежа в света е базиран в европейска страна (любопитен факт е, че миналата седмица старт на LTE услуги в България даде операторът Макс – бел.ред.). Броят на абонатите на LTE услуги на Стария континент възлиза на 20,3 милиона, или 10% от световната аудитория.

Най-голям брой LTE абонати (46,1%) има в Северна и Латинска Америка. В тези региони действат 54 оператора, разпръснати в 17 страни. Американските компании Verizon Wireless и AT&T са привлекли съответно 47,9 и 20,2 млн. LTE абонати, а в целия регион броят им е 94,6 милиона.

Азия е представена от 24 държави с общо 58 LTE мрежи, а делът на региона се определя на 40,3%. Около 40 милиона от абонатите живеят в Япония, а други 30 милиона – в Южна Корея.

По данни на асоциацията на доставчиците на мобилно оборудване (GSA), през 2013 г. броят на абонатите на мобилни връзки в света е нараснал на 6,25%, достигайки 6,78 млрд. души. Към края на миналата година абонатите на LTE са превишили 200 млн. души, като половината от тях са в Северна Америка, 39% – в Азиатско-тихоокеанския регион и 8,2% – в Европа.

ABI Research прогнозира, че към 2019 г. броят на абонатите на LTE услуги ще превиши 2 милиарда, в резултат на 43% средногодишен темп на нарастване на аудиторията. Най-голям принос за тази положителна динамика ще има Азиатско-Тихоокеанският регион – с близо половината от ръста, докато други 19% ще се паднат на Северна Америка, сочи прогнозата на ABI.

Коментар