Движения на ръката управляват 3D обекти

Японски учен създаде технология, която позволява управление на компютърно генерирани 3D обекти с помощта на движения на ръката, без да се използват специални манипулатори. Разработката на проф. Масатоши Ишикава от Университета на Токио има голям потенциал за приложение в медицината, в частност – хирургията.

Технологията използва очила с поляризационни филтри, които по конструкция са подобни на очилата за гледане на 3D филми, пише Fareastgizmos.com. Необходима е също високоскоростна камера, която следи движението на ръцете и предава данните във виртуалното пространство с триизмерни обекти.

Камерата е толкова бърза, че са й достатъчни само 0,027 секунди, за да улови и най-малкото движение на ръката и да го проектира в 3D пространството. Подобна скорост позволява взаимодействие с обекти в реално време без никакви задръжки.

Проф. Ишикава демонстрира в Токио възможностите на технологията върху триизмерен модел на човешко сърце. За управление на моделите екипът използва единствено собствените си ръце.

Японският учен вярва, че технологията има широк спектър на приложение, в частност за подготовка на хирурзи. Те биха могли да взаимодействат с виртуални човешки органи и да се учат на виртуални пациенти.

Масатоши Ишикава е специалист по роботи, известен със своите екстравагантни изобретения. Едно от новите му творения е робот във вид на ръка, с изключително бързи реакции.

Коментар