Движения на ръката управляват 3D обекти

Японски специалисти демонстрират технологията върху триизмерен модел на човешко сърце

Японски специалисти демонстрират технологията върху триизмерен модел на човешко сърце

Японски учен създаде технология, която позволява управление на компютърно генерирани 3D обекти с помощта на движения на ръката, без да се използват специални манипулатори. Разработката на проф. Масатоши Ишикава от Университета на Токио има голям потенциал за приложение в медицината, в частност – хирургията.

Технологията използва очила с поляризационни филтри, които по конструкция са подобни на очилата за гледане на 3D филми, пише Fareastgizmos.com. Необходима е също високоскоростна камера, която следи движението на ръцете и предава данните във виртуалното пространство с триизмерни обекти.

Камерата е толкова бърза, че са й достатъчни само 0,027 секунди, за да улови и най-малкото движение на ръката и да го проектира в 3D пространството. Подобна скорост позволява взаимодействие с обекти в реално време без никакви задръжки.

Проф. Ишикава демонстрира в Токио възможностите на технологията върху триизмерен модел на човешко сърце. За управление на моделите екипът използва единствено собствените си ръце.

Японският учен вярва, че технологията има широк спектър на приложение, в частност за подготовка на хирурзи. Те биха могли да взаимодействат с виртуални човешки органи и да се учат на виртуални пациенти.

Масатоши Ишикава е специалист по роботи, известен със своите екстравагантни изобретения. Едно от новите му творения е робот във вид на ръка, с изключително бързи реакции.

Коментар