Едуард Сноудън: Искам у дома, но…

Едуард Сноудън би искал да се върна у дома, в Съединените щати, ако е възможно. Засега обаче няма такъв шанс, стана ясно от едно от редките му интервюта за американска медия.

„Никога не е имало съмнение, че бих искал да се прибера вкъщи. От първия ден казах, че правя това, за да служа на страната си”, заяви пред NBC бившият агент на ЦРУ.

„Ако можех да отида където и да е в света, това място ще бъде у дома”, признава той.

Едуард Сноудън разтърси света с разкритията си, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ е шпионирала масово през интернет, вкл. хора, които нямат връзка с престъпния контингент и тероризма. Достатъчно е да се споменат имената на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Бразилия Дилма Русеф.

В интервюто Сноудън дава и дежурния си отговор защо е избрал Русия за свое убежище. Той е имал резервиран полет до Куба, но спира на руското летище, тъй като паспортът му е бил отнет. След повече от месец престой в транзитната зона, Сноудън получава убежище в Русия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери определя това изявление на Сноудън като тъп отговор и го нарича страхливец и предател. Въпреки всички обвинения от администрацията на Обама обаче, Сноудън все още вижда себе си като патриот.

„Да бъдеш патриот не означава, да поставяш службата на правителството над всичко друго. Да бъдеш патриот означава да знаеш кога да защитиш страната си, да знаеш кога да защитиш своята конституция, да знаеш кога да защитиш своите сънародници от посегателства и противници. И тези противници не трябва да са непременно чужди държави”, казва Сноудън.

По неговите думи, лошите политики, държавни служители и правителства могат да поставят гражданите в опасност. В заключение, той призовава за реформи в закона за шпионажа, така че да се прави разлика между хора, които продават секретна информация на чужди служби и такива, които дават тази информация на обществеността.

Коментар