HP оглави световния пазар на сървъри

HP е най-големият в света производител на сървъри – и като продадени машини, и като приходи

HP е най-големият в света производител на сървъри – по продажби и приходи

Световният пазар на сървъри показва нееднозначни резултати. От една страна, продажбите са нараснали с 1,4%, но от друга – приходите на доставчиците са намалели с 4,1%, сочи анализ на Gartner.

През първото тримесечие на 2014 г. са продадени общо 2,36 милиона сървъра, спрямо 2,33 милиона за същия период на миналата година. Приходите обаче са намалели от 11,8 до 11,4 милиарда долара, отчита Gartner.

Почти във всички региони се наблюдават смесени резултати – продажбите растат, а приходите намаляват, или обратно. Изключение прави Азиатско-тихоокеанският регион, където приходите на производителите са нараснали с 3,3%, а броят на продадените машини – с 18%. За сравнение, в Западна Европа, се наблюдава спад на продажбите с 6,7% и ръст на приходите с 4,8%.

HP е най-големият в света производител на сървъри – и като продадени машини, и като приходи. През първото тримесечие компанията от Пало Алто е постигнала $2,89 млрд. от сървъри, което й отрежда дял от 25,5%. Миналогодишният лидер IBM държи 19,8% от пазара с приходи в размер на $2,24 млрд., бележейки спад от 25%.

Челната тройка допълва тексаският производител Dell с дял от 17,7%. В периода януари-март компанията на Майкъл Дел е продала сървъри за $2 млрд., което е с 5% по-малко спрямо първото тримесечие на предходната година. Най-висок ръст бележи Cisco Systems – приходите от сървъри на американската фирма са се увеличи с 37% до $616,6 млн., което й отрежда четвърто място, а пета е Fujitsu.

Коментар