Безоблачно бъдеще за смартфоните

През настоящата година в света ще бъдат продадени 1,2 млрд. смартфона

През настоящата година в света ще бъдат продадени 1,2 млрд. смартфона

Популярността на смартфоните ще продължи да нараства и през следващите четири години, прогнозира IDC. „Умните” мобилни устройства ще стават все по-търсени, Android ще запази лидерската си позиция, а интересът към Windows Phone ще нараства, сочи анализът.

През настоящата година в света ще бъдат продадени 1,2 млрд. смартфона, което е с 21,3% повече отколкото през 2013-та. В следващите три години продажбите леко ще забавят темпо, като се очаква средногодишен ръст от 12,3%. През 2018 г. броят на продадените смартфони ще достигне 1,8 млрд.

Сред страните с най-висока динамика в продажбите на смартфони са Русия, Индонезия и Индия, където се очакват двуцифрени ръстове. Лидер обаче остава Китай, който ще обсеби една трета от световния пазар на смартфони към 2018 г.

Ръстът в продажбите е обусловен в голяма степен от поевтиняването на устройствата. Средната цена на смартфон ще намалее тази година с 6,3% до $314, прогнозира IDC. Това ще стане възможно, благодарение на увеличения брой евтини модели с прилични характеристики.

Сериозни размествания при мобилните платформи не се очакват. Лидер ще продължи да бъде Android, макар че ще отстъпи малък дял на конкурентите, в частност на Windows Phone, която бързо набира популярност.

През настоящата година Android ще превземе 80,2% от смартфоните, докато iOS на Apple ще се задоволи с 14,8%, а към 2018 г. делът й ще намалее до 13,7%. Очакваният спад се обяснява с липсата на бюджетни iOS устройства – именно евтините смартфони движат продажбите в развиващите се страни, заключава анализът.

Коментари по темата: „Безоблачно бъдеще за смартфоните”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Браво на смартфоните. Поне те са си осигурили липсата на облачни технологии. Пожелавам и безоблачно бъдеще на компаниите, като следваща стъпка.

Коментар