WWDC 2014: Дебют на iOS 8 и нов език за програмиране Swift

Apple обяви новата си мобилна платформа iOS 8 на започналата днес световна конференция WWDC 2014 в Сан Франциско. Бета версия на системата е достъпна за сваляне от разработчиците незабавно.

iOS 8 идва с обещаните подобрения и нови характеристики. Потребителите ще получат по-интуитивен интерфейс с iCloud Photo Library, нова Messages функция за споделяне на глас, видео и снимки, както и ново приложение Health.

iOS 8 включва също QuickType клавиатура с предсказващо писане, функция Family Sharing за споделяне на цифрово съдържание от iTunes, iBooks и App Store в семейството и напълно нов облачен сторидж iCloud Drive, който предлага удобството на популярната услуга Dropbox.

Потребителите на iOS 8 ще получат по-интуитивен интерфейс, подобрени и нови функции

Потребителите на iOS 8 ще получат по-интуитивен интерфейс, подобрени и нови функции

В допълнение, Apple дава на разработчиците нови инструменти за управление на здравето и дома от мобилното iOS устройство по един интегриран, лесен и сигурен начин, заяви Крейг Федриги, вицепрезидент по софтуерен инженеринг в компанията.

„Това е най-голямото iOS обявление откакто бе пуснат App Store. iOS 8 SDK предлага над 4000 нови APIs (приложни програмни интерфейси), вкл. невероятни нови рамки (frameworks), по-голяма разширяемост и революционно нов език за програмиране”, допълни Федриги.

Новата платформа ще може да работи на смартфони iPhone 4S и следващи модели, на таблети iPad 2 и по-нови, както и на плейъри iPod touch от пето поколение

Новата платформа ще може да работи на смартфони iPhone 4S и следващи модели, на таблети iPad 2 и по-нови, както и на плейъри iPod touch от пето поколение

Новият език се нарича Swift. Според Apple, писането на код с него е интерактивно и бързо, което улеснява създаването на мобилни приложения с пълна поддръжка на съществуващия код Objective-C. Синтаксисът на Swift е по-изчистен, а промените в приложенията се отразяват незабавно в нов прозорец за преглед.

Разработчиците могат да използват Swift код, за да вграждат нови характеристики в съществуващите приложения или да създават напълно нови приложения, готови за качване в App Store.

Бета версия на iOS 8 и SDK са достъпни още отсега за разработчиците на приложения. Очаква се платформата да излезе като безплатен ъпдейт за крайните потребители тази есен. Езикът за програмиране Swift е наличен в iBooks Store.

Новата платформа ще може да работи на смартфони iPhone 4S и следващи модели, на таблети iPad 2 и по-нови, както и на плейъри iPod touch от пето поколение.  От списъка отпада iPhone 4, заради остарелия процесор A4, който няма достатъчно изчислителна мощ, за да се справи с повишеното натоварване.

Коментар