OS X Yosemite – обновен интерфейс, сближаване с iOS

OS X Yosemite включва богат набор от вградени приложения

OS X Yosemite включва богат набор от вградени приложения

Apple обяви нова версия на десктоп системата Mac OS X Yosemite по време на конференцията за разработчици WWDC 2014 в Сан Франциско. Платформата идва с обновен интерфейс, като някои елементи са заимствани от мобилната операционна система iOS 7. Добавени са и мощни нови приложения и характеристики.

Както се очакваше, OS X Yosemite има по-плосък вид, с опростени контроли, нови икони на приложенията и подобрени системни шрифтове. Една от ключовите нови характеристики е Today в Notification Center, която дава гледка от „птичи поглед” на всички важни неща – по този начин отпада необходимостта от посещение на Dashboard.

Платформата OS X Yosemite идва с обновен интерфейс, като някои елементи са заимствани от iOS 7

Платформата OS X Yosemite идва с обновен интерфейс, като някои елементи са заимствани от iOS 7

Apple въвежда също iCloud Drive за съхранение на файлове от всеки тип в стил Dropbox, който се показва като самостоятелен прозорец в OS X Yosemite. Безплатният абонамент предлага 5GB сторидж. iCloud Drive работи като всяка друга папка в Mac, а файловете в него са достъпни от Mac, iPhone, iPad и дори от Windows PC.

Браузърът Safari е опростен, с нови изгледи Favorites и Tabs, които показват умалени изображения (thumbnails) на всички отворени уеб страници в един прозорец, подобно на Opera Coast в iOS. Сред останалите нововедения са прозорецът Private Browsing, вградената поддръжка на DuckDuckGo, актуални уеб стандарти (WebGL и SPDY) и HTML5 Premium Video Extensions.

Apple засилва интеграцията между OS X и iOS устройства

Apple засилва интеграцията между OS X и iOS устройства

Apple твърди, че благодарение на технологията Nitro JavaScript, новият Safari е над шест пъти по-бърз от Firefox и над пет пъти от Chrome при изпълнение на JavaScript в типични уеб сайтове.

Налице са и подобрения в имейл услугата на OS X Yosemite. Потребителите ще могат да попълват и подписват форми, да добавят бележки към изображения и PDF документи, без да напускат Mail приложението. Въвежда се функция Mail Drop, която позволява изпращане без грешки на големи видео файлове – до 5GB – през е-пощата.

Функцията Continuity сближава OS X и iOS, като позволява на потребителите да стартират дадена дейност на едно устройство и да я продължат на друго. Новата операционна система OS X Yosemite ще се предлага като безплатен ъпдейт за всички потребители на Mavericks през есента.

Коментари по темата: „OS X Yosemite – обновен интерфейс, сближаване с iOS”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има тема на дизайн копиращ 1:1 точно както е в OS X, който иска може да си го инсталира под Linux.

  2. Чичо Гошо

    🙂 ти си бати хейтъра.

  3. :)

    До NoName:

    Ташак е Windows, ташак са и всичките GUI за Linux (Unity, KDE, Gnome и прочее).

  4. NoName

    Pak si ostava tashak.

Коментар