Флорида прибягна до мобилен софтуер срещу риба-лъв

Ново приложение за смартфони ще помогне на щата Флорида да се справи с нашествието от агресивен вид риба – т. нар. риба-лъв – отровен вид, който се храни с метни риби и съсипва рифовите екосистеми.

Водите край щата са дом на повече от 500 неместни видове, но малко от тях са така агресивни като рибата-лъв. Тя се възпроизвежда много бързо и има ненаситен апетит. Ловува и изяжда местни риби, корали, скариди и други ракообразни, пише GreenTech.bg.

„Рибата-лъв няма известни естествени врагове в Атлантическия океан … и е способна да хвърля хайвера си целогодишно”, поясняват от Министерството за опазване на околната среда на Флорида.

Със своите зеброподобни ивици червено, кафяво и кремаво този вид риби са типични за тропическите води на Индийския и Тихия океан. Откакто за първи път е видяна на атлантическия бряг на Флорида преди 25 години, ивичестата риба-лъв се радва на бързо увеличение на популацията, което обаче никак не е радостно за местната екосистема. Освен това тя е много популярен домашен любимец – отглежда се като аквариумна рибка.

Разработеното софтуерно приложение за справяне с рибата-лъв има за цел да помогне на щатската управа да събира данни за вида и да повиши осведомеността за опасността от подобни инвазивни видове. Същевременно приложението насърчава хората да докладват за случаите, в които са забелязали риба-лъв. Така рибата ще може по-лесно да бъде намирана и отстранявана от водните басейни около Флорида.

Първите 250 успешни потребители на приложението ще получат безплатно специална тениска с интерактивно лого, което може да показва изображение на рибата-лъв. Тези, които нямат смарт устройства, могат да докладват за наблюдения на риба-лъв на специално разработен сайт.

Според местните експерти, шиповете на рибата-лъв могат да причинят доста болезнени, макар и не фатални ужилвания за хората.

Коментар