Видеоархив съхранява златния фонд на българската наука

Доц. Ерика Лазарова представя втория том на видеоархива „Златен фонд на българската наука” (снимка: БАН)

Доц. Ерика Лазарова представя втория том на видеоархива „Златен фонд на българската наука” (снимка: БАН)

Уникален видеоaрхив от над 400 часа съхранява „златния фонд на българската наука”, съобщи БАН. Специални видеоинтервюта, проведени от екипа на едноименния проект, представят живота и работата на 125 големи български учени, получили най-високо признание у нас и в чужбина.

Вторият том на сборника „Златен фонд на българската наука”, който съдържа откъси от 63 интервюта, бе представен днес в Българска академия на науките. Първият том бе издаден през 2011 г.

Сред интервюираните във втората част на проекта са известни български учени като акад. Николай Кауфман, акад. Ангел Гълъбов, проф. Анн-Мария Тотоманова, проф. Кирил Топалов, проф. Андрей Пантев, проф. Христо Пимпирев, настоящият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и много други.

Съхраняването на информацията за постиженията на науката и културата на една нация е неделима част от нейната ценностна система, заяви акад. Воденичаров.

Проектът „Златен фонд на българската наука” се изпълнява от екип начело с доц. Ерика Лазарова. Базиран е на т.нар. его-документи или аз-свидетелства, които представляват иновативна познавателна категория.

Във видеоинтервюто всеки учен сам разказва за своя живот, за научните си търсения, за учителите си в науката, идеологическите противоречия и др. Видеоинтервютата представляват не само автооценка на учените за техния житейски и професионален път, а и дават обобщена картина на времето, в което живеем, определена като „биография на епохата”.

Коментар