БАСКОМ: Не достигат таланти за софтуерната индустрия

Нарастващата липса на таланти е най-значимият проблем пред софтуерната индустрия в България, който възпрепятства растежа на повечето компании в бранша, бе подчертано но годишното събрание на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании).

Асоциацията ще работи активно за осъществяване на реформа в българските образователни институции и привличане на българските студенти в чужбина обратно в страната. Друга цел е облекчаването на режима на издаване на т.н. „Синя карта на Европейския съюз”, която позволява на граждани от страни извън Общността да работят у нас.

Стремежът е България да се утвърди  като високотехнологична дестинация, където софтуерните компании разработват собствени продукти и услуги с висока добавена стойност. БАСКОМ ще вложи също усилия за по-нататъшното развитие на екосистемата за подкрепа и насърчаване на иновациите и предприемачеството.

Стамен Кочков, представител на SAP Labs България ЕООД и дългогодишен член на управителния съвет на БАСКОМ, пое председателския пост от Георги Брашнаров („Немечек България” ООД), който оглавяваше асоциацията от 2007 година досега, като по този начин се осъществи планираната от предишното общо събрание приемственост, уточниха от БАСКОМ.

Коментари по темата: „БАСКОМ: Не достигат таланти за софтуерната индустрия”

добавете коментар...

  1. az

    Научете се да плащате. Това е, докато не се научите да плащате ще става все по зле. ако ли не искате си наемете индийци или вече разбрахте че не става. И не е само с програмистите проблема. Навсякъде е. Във всички области.

  2. Четкин

    Таланти има, никой не ги уважава в България нито пари нито добро отношение.

    Да оправят колкото си искат образованието тук – кадърните хора пак ще напускат България и няма да им работят на разни некадърници бизнес мутри, хитри търговци и крадци и друга сган. Да, изродите имат много пари ама искат да им работят талантливи хора на мизерни заплати.

    Чуждите фирми в България също търсят само евтина работна ръка, защо тук бил такъв стандарта на живот в България. Няма значение за тях и те си искат да работиш същата работа за която адекватно заплащане се получава само в извън България.

  3. няма

    Искаме човек с 15 опит във: C++, Java, Python, XML, HTML, CSS, JavaScript, Faces, JBoss, Oracle DB, MySQL, JSON, Struts, Spring, Automation, MVC, PHP, Apache, Linux, Android, iOS ………..
    Заплата: за чест и слава
    Работно време: 24/7

    Е как ще стане 🙂

  4. чепатия

    Таланти има, ама БАСКОМ са бедни и мизерни

  5. Developer

    Талантите струват пари. В БАСКОМ искате да ви работят за без пари. Е как да ви достигат?!

  6. Гойко

    Българската софтуерна индустрия е смъртоносно ранена от липса на адекватни фирми, които да плащат заплати, като в Германия и Франция, за абсолютно същите вложени усилия от страна на работещите.

  7. Гуру

    ръката ми е 42 см, ще ви направя четките за зъби безработни, ако ви хвана

  8. Korporativa

    ИТ кадрите струват пари, а ТАЛАНТИТЕ струват много пари да не кажа, че са безценни.

  9. :))

    Успех с връщането на младите в България!

  10. mihayloff14

    Затова има нужда от учебни заведения като Software University 😉

Коментар