Китай: Windows 8 може да краде държавни тайни

Наскоро китайското правителство забрани употребата на Windows 8 в администрацията

Windows 8 може да бъде сериозна заплаха за страната, защото в нея има задни вратички, смятат китайски експерти

Китайското правителство продължава войната си срещу Microsoft. Властите препоръчаха на провинция Джиангсу да отмени поръчките на компютри, работещи под Windows 8, тъй като новата операционна система може да представлява риск за националната сигурност, съобщи softpedia.

Windows 8 позволява на специалните служби на САЩ да осъществят дистанционен достъп до данни, съхранявани на компютрите под нейно управление, смятат китайски експерти.

В интервю за телевизионния канал CCTV специалистите твърдят, че Windows 8 може да бъде сериозна заплаха за страната, защото в нея има задни вратички, които по-късно могат да бъдат използвани от агенциите на американското разузнаване и Microsoft за кражба на държавни тайни и друга локално съхранявана информация.

В същото време Microsoft е упреквана, че не дава на правителството на Китай  достъп до изходния код на Windows 8 и така китайците няма как да открият дали операционната система съдържа злонамерен софтуер.

„Microsoft вече няма да отваря изходния код на Windows 8 за китайското правителство, но схемата за сигурност на операционната система е проектирана да осигурява по-добър достъп на Microsoft до базите данни на потребителите. Това е голямо предизвикателство за киберсигурността на Китай”, коментира ситуацията проф. Ян Мин от университета Фудан, цитиран от The Register.

Китайски ИТ експерти твърдят, че Windows 8 очевидно може да се използва за достъп до всички видове документи, вкл. контакти, телефонни номера и идентичност на потребителите.

Microsoft, от своя страна, коментира, че както и всички други нейни операционни системи, Windows 8 може да бъде дълбоко анализирана от китайското правителство. Местните ИТ експерти са свободни да разгледат изходния код на Windows 8, твърди Microsoft и уверява, че в него не се крият задни вратички.

Миналия месец китайското правителство забрани употребата на Windows 8 в администрацията. Вместо нея, Китай иска да развие собствена Linux-базирана операционна система, която ще се контролира по-лесно и ще включва много повече функции за сигурност, отколкото Windows 8.

Коментари по темата: „Китай: Windows 8 може да краде държавни тайни”

добавете коментар...

  1. ...

    M$ режат клона на който седят. В Русия още през 2006 янките получиха бан в чувствителни отрасли, а откакто разработиха своите държавно лицензирани Линукс дистрибуции, M$ се използва практически само в частни компании, но недомислените санкции дадоха и там тласък на същия процес.

    Подобно е положението в Китай и в повечето независими държави. ЕС не е независим, но дори и тук някои си позволяват, въпреки огромния политически натиск, да организират проекти за преминаване към отворен софтуер.

  2. Най-вероятно са прави китайците

    Щом дори Убунту праща към фирмените си сървъри какво човек търси из – представете си – локалната си файлова система, а не само из мрежата, то какво остава за вездесъщата Майкрософт Уиндоус, така привлекателна за злоупотреби от американските тайни служби.
    А те китайците едва ли и те ще останат назад от американските шпиони, като си направят собствена ОС.

    Може цялата работа да е част от китайски политически и търговски ходове на противопоставяне срещу американците, примерно във връзка с напрежението около споровете за територии между китайци и японци, но това не променя факта, че с всеки изминал ден и напредък в технологично отношение, всичко, което ни пробутват да си купуваме, бива използвано все по-ефективно срещу нас самите.
    С телефоните ни и компютрите ни могат 24 часа на ден да ни подслушват, да ни наблюдават, да ни вземат отпечатъците, да разпознават автоматично гласа ни, лицата ни, да знаят кога какво търсим из мрежата, какви сайтове посещаваме, с кого комуникираме и какво си говорим, и т.н. С храните, медицината и всякакви другите области положението не е много по-различно.

  3. Китаеца

    Според мен, китайските братя са прави.

  4. Saevar

    а ся кой казва истината…?

Коментар