3D моделирана храна за възрастните европейци

Възрастните европейци ще вкусят за първи път 3D моделирана храна, създадена по революционна технология, съобщи Европейската комисия. Целта е да бъде преодолян проблемът с преглъщането, който изпитват много от възрастните хора.

Проектът Performance (Постижение) използва свръхмодерна технология, чрез която произвежда 3D принтер за храни. Иновативното устройство създава храната пласт по пласт, като по този начин тя става мека и лесна за отхапване и дъвчене.

Това е идеалният метод на приготвяне на персонализирана храна за възрастните хора, независимо дали си живеят самостоятелно вкъщи, дали получават социални грижи или са настанени в дом за възрастни.

Проектът за 3D моделирана храна ще преодолее проблемите с преглъщането, пред които се изправят много възрастни хора. Освен това подобна храна ще бъде съобразена със спецификите на диетата и личните вкусове на всеки човек.

60% от хората, които живеят в старчески домове, се налага да ядат течна или кашообразна храна. Новата технология има потенциала сериозно да промени качеството на живота им не само с подходяща хранителна диета, но най-вече като им осигури чувство за независимост и контрол върху собствения живот.

Проектът Performance се координира от Германия с партньори от Дания, Нидерландия, Италия Австрия и Германия, уточниха от Европейската комисия.

Коментари по темата: „3D моделирана храна за възрастните европейци”

добавете коментар...

  1. Хехе

    Такава лудост не бях чел скоро. Имам чувството, че се намирам в някакъв луд комикс, не в реалния свят…

  2. Революционно мека пластмаса?

    Какво точно ще съдържа тази осигуряваща чувство за независимост и контрол “храна”? Синтетични деликатеси и витамини? Франкенщайнчета и нано-круши от Монсанто?

Коментар