Facebook купи компания за евтин интернет

Идеята на Pryte е да намали разходите за мобилен интернет, като дава възможност на потребителите да купуват трафик по поискване

Замисълът на Pryte е да намали разходите за мобилен интернет, като даде възможност на потребителите да купуват трафик по поискване

Facebook купи финландския стартъп Pryte, разработчик на технология за евтин интернет достъп в слаборазвитите региони, предаде Ройтерс. Финансови параметри на сделката не се съобщават.

Технологията на Pryte е замислена да осигури услуги за предаване на данни за работа с определени приложения, например Facebook. Към момента услугата все още не е налична за широката публика, но е възможно Facebook да я направи достъпна за всички потребители.

Идеята на Pryte е да намали разходите за мобилен интернет, като даде възможност на потребителите да купуват трафик по поискване. Компанията си сътрудничи с телеком операторите, за да осигури евтин достъп до интернет на милиарди потребители по света. Очаква се Facebook да финализира сделката до края на юни 2014 г.

Инициативи за достъпен интернет разгръща и конкурентът Google. Неотдавна компанията погълна Titan Aerospace – производител на на безпилотни летателни апарати (дронове), които се захранват от слънчева енергия – и възнамерява да използва неговите устройства в предлагането на интернет услуги.

Коментар