Apple използва Windows при направата на Mac

iMac компютърът, разположен над работника, който сглобява Mac Pro, работи под управление на Windows (снимка: Twitter блог на Тим Кук)

iMac компютърът, разположен над работника, който сглобява Mac Pro, работи под управление на Windows (снимка: блог на Тим Кук)

Apple обича да изтъква, че произвежда част от компютрите си в Съединените щати. Тим Кук, главният изпълнителен директор на компанията, разпространи в Twitter снимка, която показва линия за асемблиране на Mac Pro в Остин, Тексас. Една малка подробност от снимката обаче предизвика по-голям интерес сред медиите.

При взиране в компютъра, разположен над работника, който сглобява Mac Pro, се вижда, че машината работи под управление на Windows. Т.е., професионалните настолни компютри Mac Pro се произвеждат с помощта на конкурентната платформа Windows, работеща на модел iMac.

Разбира се, едва ли Windows се използва масово в производствения процес на Apple, но е любопитно да се види как главният изпълнителен директор на компанията позира на фона на конкурентна операционна система. За Apple това очевидно е PR гаф, което се случва много рядко на компанията, известна с лаконичните си и строго контролирани съобщения към медиите.

Още в края на 2012 година Apple обеща да започне производство на Mac компютри в САЩ. Компанията организира асемблирането в Тексас, докато компонентите се произвеждат в щатите Илинойс и Флорида. Според по-ранни информации, Apple е инвестирала около 100 милиона долара в производството на Mac компютри на родна територия.

Тим Кук също така настоява за данъчни реформи в САЩ. Неотдавна той предложи на Конгреса на САЩ да опрости данъчното законодателство за корпорациите. В частност, Кук иска промени, които стимулират компаниите да връщат приходите от чужбина обратно в САЩ и да влагат тези пари в откриване на нови работни места, изследвания и развитие.

Коментари по темата: „Apple използва Windows при направата на Mac”

добавете коментар...

  1. :)

    Относно Microsoft и ядрото на Linux ми се струва, че има сериозно недоразумение.

    Microsoft бяха първи по брой отделно пратени промени. Но, всичките им промени са от по 1-2 реда код. И всяка промяна е пращана като ОТДЕЛНА кръпка. Да спомена и, че всичките промени са свързани с проблеми с Windows Azure. Нито е нова функционалност, нито е подобряване на стара.

    Ако се брои общият код (брой добавени/променени линии код), Microsoft изпадат от топ 100 дори.

    Също интересен факт е, че само Azure има проблеми с Linux. Нито продуктите на VMWare (Workstation, ESX и прочее), нито VirtualBox, нито Parallels някога са се оплаквали от проблеми с Linux.

  2. :)

    На производствената линия, Apple не ползват Windows. Ползват конкретна платформа (софтуер и хардуер), чиято софтуерна част е за Windows.

    При положение, че 20 години Windows тотално доминираше пазара на софтуер, в днешно време е доста трудно да бъдат избягнати напълно.

    Добре известен факт е, че огромната част от корпоративните решения са писани за Windows. Това включва почти 100% от производствените платформи като гореспоменатата.

    Ето аналогичен пример:

    Почти всички производители на микроконтролери и процесори (Texas Instruments, Nordic Semiconductor и прочее) правят инструментите си за разработка изключително и само за Windows. Това включва разширения за компилатори, linkers и т.н. Всъщност, повечето инструменти са правени за Windows 95, по интерфейса лесно се познават.

    Та, ако човек реши да пише под Mac OS X / BSD или Linux, се оказва безкрайно прецакан. Някои ползват вариация на GCC. Това си е късмет, защото по един или друг начин, тръгва под UNIX наследниците. Другите, обаче, са си направили затворени компилатори.

    По същия начин, Apple са купили цяла платформа за управление на производствен процес от трета компания. След като тази компания си е написала софтуера за Windows, естествено е да се ползва Windows.

    Допълнително ще спомена, че едно време в Apple Store служителите ползваха Pocket PC за разплащателни терминали / касови апарати. Защото бяха закупили готова система. Отне време да се разработи нова система, но го направиха и минаха на iPod Touch. След това добавиха възможност собственици на iOS устройства сами да плащат (self–checkout), без да се занимават със служителите в магазина.

  3. я

    голяма сила

  4. :)

    Участието в разработките на линукс е само заради техният виртуализатор. Срамно е да се водят едни от топ разработчиците на Линукс и да не са направили нищо интересно. Фаеруола на такива ферми е хардуерен и в 99% на CISCO …както и да е, не ми се спори.

  5. Любител

    Microsoft имат немалко участие и помощ за развиването на линукс ядрото 😉 Пък и Линукс там се ползва основно за Firewall на основните им сървъри, които са Windows Server и Windows Azure базирани 🙂

  6. :)

    Малоумна статия. Майкрософт пък ползват Линукс за техните уеб ферми.

Коментар